Pokiaľ idete do Ugandy na klasické safari a spoznávanie krajiny, stravovať sa budete v hoteloch/lodgiach a počas presunov v miestnych reštauráciách. Z domu si zoberte iba minimum stravy. Snáď iba obľúbenú malú čokoládku či cukríky. V tejto stati apelujeme na dodržiavanie rád Vášho sprievodcu. Nikto z našich klientov ešte vážne neochorel a nedoniesol si domov neželaný suvenír vo forme exotickej choroby aj preto, lebo sa vždy dodržiavali pokyny sprievodcu. Základnou vecou je, že vodu nebudete nikdy piť z kohútika, ani v hoteloch! Ovocie si vždy ošúpte a väčšinu vecí konzumujte až po tepelnom spracovaní. Sú to jednoduché pravidlá ako všetky dôležité pravidlá v živote. Keď ich budete dodržiavať, problémy mať nebudete! Ochutnáte aj miestnu stravu a miestne špeciality a hladní určite nebudete. Lodge a hotely pripravujú jedlá pre medzinárodnú klientelu a tak si bude vedieť vybrať každý. Pivo takisto zoženiete všade a je chutné. Ochutnajte značky ako Nile, Eagle, Bell, alebo Castle Mill Stout (miestny "guiness").

Okrem medzinárodnej kuchyne pripravovanej v hoteloch a lodgiach, ochutnajte aj miestnu stravu. Bežní ľudia tu žijú a stravujú sa veľmi skromne, poväčšine z miestnych plodín, ktoré si dokážu dopestovať, poprípade dochovať. V Ugande majú podobné jedlá ako v okolitých krajinách, ugali je rovnako základom. Tu ho však volajú posho, alebo kawunga. Jedným zo základných jedál je matooke, ktoré sa pripravuje zo zelených (sladkých) banánov. Banány sa uvaria a podávajú sa s arašídovou omáčkou, fazuľami a mäsom (alebo rybami). Typickým jedlom je mäso alebo ryba v šťave (obdoba gulášu) podusené v banánových listoch. Tomuto sa hovorí luwombo. Náhradou za mäso a ryby môžu byť huby. Tilapie sa najčastejšie pražia a malé rybky sa jedia celé aj s hlavou a chvostom. Populárne sú údené mále druhy sumčekov, ktoré sa jedia aj so žlčou, čo im pridáva zvláštnu, nám nie priveľmi príjemnú chuť. Kikomando sa pripravuje z chapati (indický typ placky) natrhanej na kúsky a podávanej s praženými banánmi. Ak túžite po niečom exotickejšom, skúste na trhu nájsť nsenene, alebo nswaa. Nsenene sú pražené kobylky, ktoré pravidelne migrujú cez Ugandu. Pokiaľ sa roja, sú obľúbené nswaa, čo sú "biele mravce", alebo termity. Populárny dezert okrem čerstvého ovocia je mandazi. Je to obdoba našich šišiek, aj keď cesto je pevnejšie a je ochutené kardamonom. Na rozdiel od našich šišiek sa ničím neplní.

Ku každému jedlu patrí aj nápoj. Nájdete tu niektoré z miestnych pív, coca-colu, fantu, sprite a ďalšie. Odporúčame vyskúšať zázvorovú malinovku Stoney (Stoney Tangawizi). Populárny je samozrejme, tak ako vo väčšine bývalej britskej Afriky, čaj s mliekom.

Samostatnou kapitolou je ugandská káva, ktorú určite ochutnajte. V lodgiach sa už často objavujú aj seriózne stroje na kávu a viete si tak dopriať espresso, alebo chutné capuccino. Káva je aj vhodný darček rodine a priateľom.

← Strava, jedlo a reštaurácie (zoznam krajín)

K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

6239 7340€
K

Afrika  

Uganda


náročnosť

13 dní

Trvanie

6380
K

Afrika  

Uganda


náročnosť

9 dní

Trvanie

4294 4880€
Uganda - Perla Afriky Blog

Blog Uganda - Perla Afriky

Uganda je považovaná za menej objavený drahokam africkej prírody. Žije v tieni susednej Kene a jej rozvinutémho turistického ruchu. Ten, kto hľadá…

Martin Karniš 12 min. čítania