Strava na Kube a možnosti s tým spojené je komplikovaná. Medzinárodné embargo, aj rôzne ďalšie obmedzenia spôsobili, že väčšina Kubáncov nemá prístup k bežným potravinám, tak ako to poznáme my. Ako na Slovensku pred rokom 1989, tak aj na Kube je stále úplne bežné čakanie v rade v prípade dodania kuracieho mäsa, čistiacich prostriedkov a iného tovaru.

Kubánske obchody s rozličným tovarom/potraviny sú veľmi slabo zásobené (obchody v areáloch hotelov majú väčšiu ponuku ako bežne obchody v meste). Štandardne v obchodoch kúpite kubánsky rum a výber ostatného tovaru je slabý (cestoviny, konzervy). Ponuka sa mení podľa dostupnosti konkrétneho tovaru. Všetko navyše v ponuke je príjemný bonus - ako napr. balená voda, nealko nápoje, pivo. Sladkosti a nejaké cukrovinky nájdete výnimočne. Miestne sladkosti sú vyrobené v malých manufaktúrach a v bežných potravinách ich nekúpite. "Značkové" sladkosti sú najčastejšie z dovozu zo Španielska, Kanady alebo Mexika. Na ulici je možnosť kúpiť ovocie od predajcov.

Odporúčame piť balenú vodu. Ak nemajú vodu v obchode, tak je možnosť ju kúpiť v baroch, prípadne v reštauráciach v cene 1 - 2 CUC za 0,5 l fľašu. Rovnako, pivo, príp. nealko v plechovke 0,33 l kúpite v cene 1 - 2 CUC.

Kuba sa nepovažuje za veľkú gastronomickú destináciu. Každopádne kubánske jedlo je fúziou domorodej, európskej a africkej kuchyne. Kubánska kuchyňa ponúka rôzne druhy mäsa (kuracie, hovädzie, bravčové), takmer výhradne vždy ako príloha ryža s fazuľou, rôzne druhy sladkých zemiakov ako napr. Papa Dulce, Boniato, Yucca, ale tiež výborné morské plody, ako krevety, kalamáre, chobotnice, langusty a iné. 

Na Kube sa stretnete s jedlom ako napr. picadillo, čo je štipľavá porcia pozostávajúca z mletého mäsa, cibuľky a paradajok. Ak ho chcete viac sladšie, tak kuchári Vám do neho pridajú sušené hrozienka, a ak máte radi slané, tak sa pridá ešte porcia olív. Picadillo sa jedáva aj v iných latino krajinách a dokonca aj na Filipínach (kde do neho pridajú ešte aj zemiaky) a Španielsku. Podáva sa k nemu ryža alebo tortilla. Môžete ho dostať aj zabalené vo wrape, alebo ako plnku do tacos. 

Ako aj v iných krajinách Strednej a Južnej Ameriky, tak aj tu natrafíte na jednoduché arroz con huevo, čo doslova znamená ryža s vajíčkom, v tomto prípade volským okom. Pre svoju jednoduchosť toto jedlo volali comida de pobre, jedlo chudobných. Dnes ma však mnoho variácii a v Karibiku sa do neho pridávajú aj vyprážané banány alebo syr. Podobne na tom je aj arroz con maiz, ryža s kukuricou, do ktorej sa občas pridáva aj biele víno, kurací vývar a klobáska chorizo. 

Ropa Vieja, národné jedlo ostrova predstavuje porciu duseného potrhaného hovädzieho mäska s cibuľkou, paprikou a paradajkovou omáčkou, ku ktorému sa podáva ryža a fantastický k tomu ladí vychladené pivo. Toto jedlo priviezli na Kubu španielski kolonizátori. V preklade znamená "staré oblečenie" a viaže sa k nemu príbeh o chudobnom mužovi, ktorý si nemohol dovoliť kúpiť jedlo, tak pokrájal a uvaril svoje vlastné oblečenie. Počas varenia vyriekol prosbu a oblečenie sa zmenilo na výdatné jedlo. 

Platillo Moros y Cristiano, ďalšie obľúbené národné jedlo pozostávajúce z nadýchanej bielej ryže a čiernych fazuliek, ktoré sa uvarili spoločne v jednom hrnci. Jeho pôvod je zo Španielska. Biela ryža ma reprezentovať bielych španielskych kresťanov a tmavá fazuľa moslimských Maurov. Toto jedlo ma tak navždy pripomínať ich spoločnú históriu, boj aj uzmierenie, na Pyrenejskom polostrove. Názov doslova znamená "Jedlo Kresťanov a Maurov" a stretnete sa s ním všade po celom ostrove. 

A po dobrej kubánskej party si zájdite na tradičný sandwich Medianoche. Názov v preklade znamená polnoc a s tým súvisí teda to, že sa jedáva hlavne v nočných hodinách. Hovorí sa, že ho vynašli okolo roku 1900 robotníci, ktorí pracovali v Havane do neskorých nočných hodín. Bageta sa vyrába zo sladkého cesta z vajíčok a pridávajú sa do neho šunka, syr, uhorka a opekané bravčové mäso. Prípadne neodolajte sandwichu, ktorý sa volá Elena Ruz, do ktorého sa dáva morčacie mäso, ovocný džem a krémový syr. Práve pre túto zvláštnu kombináciu a chuť je veľmi populárny. Jedáva sa skôr poobede na olovrant. A názov? Pravdepodobne mu pomenovanie ostalo po istej pani z Havany, ktorá žila v 20. rokoch minulého storočia a v reštaurácii El Carmelo si takýto sandwich vždy zvykla objednať. 

Za ochutnávku stojí aj kubánske boliche, ktoré pozostáva z opečeného hovädzieho mäsa, ktoré bolo naplnené pikantnou klobáskou chorizo. Do toho sa niekedy pridávajú aj olivy a vynikajúco k tomu pasujú ryža alebo vyprážané banány. 

Vaca Frita, sú kúsky hovädzieho steaku s cibuľkou, čiernou fazuľkou a ryžou. Prípadne namiesto fazuľky a ryže, ide k tomu výborne aj zemiaková kaša alebo hranolky.  

Arroz Imperial (pokrm z ryže) je často servírované ako príloha k hlavnému jedlu, no často je toho toľko, že Vám úplne dokáže nahradiť hlavný chod a to vďaka ingredienciám, ktoré obsahuje. Ide o zapečenú ryžu s kuracím mäsom, cibuľkou, slaninkou, paprikou, cesnakom, šošovicou, syrom. Na to sa dá ešte paradajková omáčka, pokropí sa so šťavou z limetky, majonézou a môže sa podávať. 

Na záver nezabudnite na dezert a ten najlepší je podľa nás cucurucho z Baracoa. Pripravuje sa z kokosu, cukru, ananásu a orieškov, ktoré sa zabalia do palmového listu a vytvarujú do tvaru kornútku a naplní sa akosi ovocnou dreňou - kokos, banán, mango, med, papája, pomaranč a podobne. 

Ďalšou neodolateľnou pochúťkou po hlavnom jedle je určite aj boniatillo, ktorý sa pripravuje z vody, cukru, batatu, vaječných žĺtkov a masla. Ochucuje sa škoricou, kôrou z citróna a škoricou. Podáva sa, keď je ešte teplý a posype sa mandľami. 

Kuba je aj o kokteiloch, tak tieto určite musíte ochutnať. Mojito, daiquiri, cuba libre sú preslávené. Práve na Kube sa stretnete s najlepším rumom na svete.

A po jedle si aj nefajčiari potiahnu z pravej cigary. Cohiba, Montecristo, Romeo a Julia či Partagas sú najznámejšími značkami. Krabica Cohiba Esplendidos stojí v štátnom obchode cca 455 CUC.

Držte sa starého anglického koloniálneho príslovia: „Cook it, boil it, peel it or forget it!“ (v preklade: „Uvar to, upeč to, ošúp to alebo na to zabudni!“) a nič sa Vám nestane. Základnou vecou je, že vodu budete počas celého pobytu piť z fliaš, ktoré budete kupovať. Vždy si skontrolujete či je uzáver zatvorený naozaj originálne. Rátajte, že za jedno balenie veľkej vody dáte približne 2-2,5 CUC. Vodu nebudete piť z kohútika ani v hoteloch.

Kde sa ako turista môžete najesť? Na Kube existujú štátne reštaurácie a súkromné malé reštaurácie, ktoré sa nazývajú Paladar. Ponúkajú vyššie spomenuté jedlá v cenách od 7 € do 15 €, lepšie reštaurácie v cenách od 15 € do 30 €. Niektoré miesta ponúkajú aj menu, kde máte okrem hlavného jedla aj polievku, šalát, dezert a nápoj, v cene od 12 € do 20 €.

Odporúčané reštaurácie a bary na Kube:

Havana:
La Mina, adresa: Obispo 109
Hotel Ambos Mundos Restaurante, adresa: Obispo 153
O'Reilly 304 tapas bar, adresa: Calle O'Reilly 304
La Calesa Real, adresa: Calle Compostela
San Juan Bar & Grill, adresa: 9 San Juan de Dios, Parque Cervantes
Tres Monedas, adresa: 209 Aguiar
El Floridita Bar Restaurante, adresa: Avenida Bélgica con Obispo
La Terraza, adresa: Paseo de Martí
Habia Una Vez, adresa: Paseo de Martí 303
Roof Garden at Sevilla Hotel, adresa: Hotel Sevilla, Paseo de Martí con Trocadero

Cienfuegos:
Palacio de Valle, adresa: Paseo EL Prado y Calle 0
Villa Maria, adresa: No. 4606 A e/ y La Mar
Brisas del Mar, adresa: Avenida 44 y Calle 35

Trinidad:
San José Restaurant, adresa: Calle Gutiérrez 328
Iberostar Grand Hotel Trinidad Restaurante, adresa: Calle Jesús María 262
Taberna el Barracon, adresa: Calle Alameda
Vista Gourmet, adresa: Callejón de Gallejos

Camagüey:
Mesón del Príncipe, adresa: Astilleros 7
Restaurante 1800, adresa: Plaza San Juan de Dios #113
Restaurant El Paso, adresa: 261 Hermanos Agüero, Plaza de Carmen

Santiago de Cuba:
Iré a Santiago, adresa: Calle Calvario
El Madrileño, adresa: Reparto Santa Barbara, Av.8, Calle 3-5 Reparto Vista Alegre
Los Naranjos, adresa: Pedro Alvarado
Paladar Salon Tropical, adresa: Luis Fernández Marcané

Baracoa:
Restaurante Fuerte La Punta, adresa: Avenida Los Martires
Paladar El Guajiro, adresa: Frank Pais 22, Baracoa
The Ocean Pearl, adresa: Malecón de Baracoa

Varadero a all inclusive: Na Varadere je veľa all inclusive rezortov. Kvalita all inclusive závisí od hotela. Hotely zo siete Melia, Paradisus, Iberostar spĺňajú aj tie náročné kritériá a all inclusive je výborné. Slabšie hotely ponúkajú takisto all inclusive, ale je veľmi základné, slabý výber a žiadne pekné servírovanie. Odporúčame jednoznačne lepšie hotely. 

← Strava, jedlo a reštaurácie (zoznam krajín)

Reštaurácie

El Floridita Bar
El Floridita Bar

Štýlové reštaurácie

El Floridita Bar

Havana
Kuba

Historické miesto kam rád zavítal aj Ernest Hemingway, ktorého bronzová socha postáva pri bare na jeho obľúbenom mieste. Bar je otvorený už od roku 1817 a zachoval si svojho starého ducha, čo dodáva miestu unikátnu atmosféru. Väčšina ľudí chodí do starej Havany kvôli tomuto fantastickému baru, no môžete sa tu aj chutne najesť. Má pričlenenú časť, kde je reštaurácia a servírovanie je vkusné. Objednajte si najlepšie daiquiri v meste, vyberte si z bohatého výberu čerstvým morských plodov. Čaká vás gurmánsky zážitok na vychýrenom mieste. Návrat do starých čias Havany. 

 

La Calesa Real
La Calesa Real

Štýlové reštaurácie

La Calesa Real

Havana
Kuba

Po prehliadke mesta nie je nič lepšie ako nájsť si dobré miesto, kde sa môžete dosýta najesť karibských špecialít a dať si silný koktail. Calesa Real patrí medzi naše obľúbené. Po dlhom dni nie je nič lepšie ako zahryznúť sa do chutného homára, vyskúšať šťavnaté jahňacie mäso či populárne ropa vieja (hovädzie so zeleninou), ku ktorému sa podáva ryža s fazuľkami. Ponúkajú aj chutné vyprážané kúsky banánov či sladký dezert flan a mnoho ďalšieho. Do toho nám občas príde zahrať živá hudba. Štýlová kubánska reštaurácia, ktorá sa nám vždy osvečila.

Rezervovať
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

3914 4773€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2700 3600€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2990 3738€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3868 4550€
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania
Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby Camagüey

Camagüey Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby

Ak vyrazíte na východ ostrova Kuba, nesmiete vynechať návštevu Camagüey. Tretie najväčšie mesto Kuby a zároveň hlavné mesto rovnomennej provincie.…

Ľubor Kučera 11 min. čítania
El Granma

16

20:16

mar

2024

Kuba Cestovateľské tipy a zaujímavé miesta

Je to po Titanicu jedna z najznámejších lodí v histórii, dnes je na Kube predmetom uctievania. Jej cesta sa začala 25. novembra 1956,…

Cukor - biele zlato

16

19:53

mar

2024

Kuba Cestovateľské tipy a zaujímavé miesta

Krištof Kolumbus na svojej druhej ceste priniesol prvé výhonky cukrovej trstiny z Kanárskych ostrovov a zasadil ich na územiach, ktoré dnes okupujú Dominikánsku…

Antonio Maceo

16

19:31

mar

2024

Kuba Cestovateľské tipy a zaujímavé miesta

Tento Brondzový titan ako ho nazývali sa narodil 14. júna 1845 v Santiagu de Cuba na Kube. Bol jedným z trinástich detí Mariany Grajalesovej a Marcosa Macea, majiteľa…