Strava na Kube a možnosti s tým spojené je komplikovaná. Medzinárodné embargo, aj rôzne ďalšie obmedzenia spôsobili, že väčšina Kubáncov nemá prístup k bežným potravinám, tak ako to poznáme my. Ako na Slovensku pred rokom 1989, tak aj na Kube je stále úplne bežné čakanie v rade v prípade dodania kuracieho mäsa, čistiacich prostriedkov a iného tovaru.

Kubánske obchody s rozličným tovarom/potraviny sú veľmi slabo zásobené (obchody v areáloch hotelov majú väčšiu ponuku ako bežne obchody v meste). Štandardne v obchodoch kúpite kubánsky rum a výber ostatného tovaru je slabý (cestoviny, konzervy). Ponuka sa mení podľa dostupnosti konkrétneho tovaru. Všetko navyše v ponuke je príjemný bonus - ako napr. balená voda, nealko nápoje, pivo. Sladkosti a nejaké cukrovinky nájdete výnimočne. Miestne sladkosti sú vyrobené v malých manufaktúrach a v bežných potravinách ich nekúpite. "Značkové" sladkosti sú najčastejšie z dovozu zo Španielska, Kanady alebo Mexika. Na ulici je možnosť kúpiť ovocie od predajcov.

Odporúčame piť balenú vodu. Ak nemajú vodu v obchode, tak je možnosť ju kúpiť v baroch, prípadne v reštauráciach v cene 1 - 2 CUC za 0,5 l fľašu. Rovnako, pivo, príp. nealko v plechovke 0,33 l kúpite v cene 1 - 2 CUC.

Kuba sa nepovažuje za veľkú gastronomickú destináciu. Každopádne kubánske jedlo je fúziou domorodej, európskej a africkej kuchyne. Kubánska kuchyňa ponúka rôzne druhy mäsa (kuracie, hovädzie, bravčové), takmer výhradne vždy ako príloha ryža s fazuľou, rôzne druhy sladkých zemiakov ako napr. Papa Dulce, Boniato, Yucca, ale tiež výborné morské plody, ako krevety, kalamáre, chobotnice, langusty a iné. 

Na Kube sa stretnete s jedlom ako napr. picadillo, čo je štipľavá porcia pozostávajúca z mletého mäsa, cibuľky a paradajok. Ak ho chcete viac sladšie, tak kuchári Vám do neho pridajú sušené hrozienka, a ak máte radi slané, tak sa pridá ešte porcia olív. Picadillo sa jedáva aj v iných latino krajinách a dokonca aj na Filipínach (kde do neho pridajú ešte aj zemiaky) a Španielsku. Podáva sa k nemu ryža alebo tortilla. Môžete ho dostať aj zabalené vo wrape, alebo ako plnku do tacos. 

Ako aj v iných krajinách Strednej a Južnej Ameriky, tak aj tu natrafíte na jednoduché arroz con huevo, čo doslova znamená ryža s vajíčkom, v tomto prípade volským okom. Pre svoju jednoduchosť toto jedlo volali comida de pobre, jedlo chudobných. Dnes ma však mnoho variácii a v Karibiku sa do neho pridávajú aj vyprážané banány alebo syr. Podobne na tom je aj arroz con maiz, ryža s kukuricou, do ktorej sa občas pridáva aj biele víno, kurací vývar a klobáska chorizo. 

Ropa Vieja, národné jedlo ostrova predstavuje porciu duseného potrhaného hovädzieho mäska s cibuľkou, paprikou a paradajkovou omáčkou, ku ktorému sa podáva ryža a fantastický k tomu ladí vychladené pivo. Toto jedlo priviezli na Kubu španielski kolonizátori. V preklade znamená "staré oblečenie" a viaže sa k nemu príbeh o chudobnom mužovi, ktorý si nemohol dovoliť kúpiť jedlo, tak pokrájal a uvaril svoje vlastné oblečenie. Počas varenia vyriekol prosbu a oblečenie sa zmenilo na výdatné jedlo. 

Platillo Moros y Cristiano, ďalšie obľúbené národné jedlo pozostávajúce z nadýchanej bielej ryže a čiernych fazuliek, ktoré sa uvarili spoločne v jednom hrnci. Jeho pôvod je zo Španielska. Biela ryža ma reprezentovať bielych španielskych kresťanov a tmavá fazuľa moslimských Maurov. Toto jedlo ma tak navždy pripomínať ich spoločnú históriu, boj aj uzmierenie, na Pyrenejskom polostrove. Názov doslova znamená "Jedlo Kresťanov a Maurov" a stretnete sa s ním všade po celom ostrove. 

A po dobrej kubánskej party si zájdite na tradičný sandwich Medianoche. Názov v preklade znamená polnoc a s tým súvisí teda to, že sa jedáva hlavne v nočných hodinách. Hovorí sa, že ho vynašli okolo roku 1900 robotníci, ktorí pracovali v Havane do neskorých nočných hodín. Bageta sa vyrába zo sladkého cesta z vajíčok a pridávajú sa do neho šunka, syr, uhorka a opekané bravčové mäso. Prípadne neodolajte sandwichu, ktorý sa volá Elena Ruz, do ktorého sa dáva morčacie mäso, ovocný džem a krémový syr. Práve pre túto zvláštnu kombináciu a chuť je veľmi populárny. Jedáva sa skôr poobede na olovrant. A názov? Pravdepodobne mu pomenovanie ostalo po istej pani z Havany, ktorá žila v 20. rokoch minulého storočia a v reštaurácii El Carmelo si takýto sandwich vždy zvykla objednať. 

Za ochutnávku stojí aj kubánske boliche, ktoré pozostáva z opečeného hovädzieho mäsa, ktoré bolo naplnené pikantnou klobáskou chorizo. Do toho sa niekedy pridávajú aj olivy a vynikajúco k tomu pasujú ryža alebo vyprážané banány. 

Vaca Frita, sú kúsky hovädzieho steaku s cibuľkou, čiernou fazuľkou a ryžou. Prípadne namiesto fazuľky a ryže, ide k tomu výborne aj zemiaková kaša alebo hranolky.  

Arroz Imperial (pokrm z ryže) je často servírované ako príloha k hlavnému jedlu, no často je toho toľko, že Vám úplne dokáže nahradiť hlavný chod a to vďaka ingredienciám, ktoré obsahuje. Ide o zapečenú ryžu s kuracím mäsom, cibuľkou, slaninkou, paprikou, cesnakom, šošovicou, syrom. Na to sa dá ešte paradajková omáčka, pokropí sa so šťavou z limetky, majonézou a môže sa podávať. 

Na záver nezabudnite na dezert a ten najlepší je podľa nás cucurucho z Baracoa. Pripravuje sa z kokosu, cukru, ananásu a orieškov, ktoré sa zabalia do palmového listu a vytvarujú do tvaru kornútku a naplní sa akosi ovocnou dreňou - kokos, banán, mango, med, papája, pomaranč a podobne. 

Ďalšou neodolateľnou pochúťkou po hlavnom jedle je určite aj boniatillo, ktorý sa pripravuje z vody, cukru, batatu, vaječných žĺtkov a masla. Ochucuje sa škoricou, kôrou z citróna a škoricou. Podáva sa, keď je ešte teplý a posype sa mandľami. 

Kuba je aj o kokteiloch, tak tieto určite musíte ochutnať. Mojito, daiquiri, cuba libre sú preslávené. Práve na Kube sa stretnete s najlepším rumom na svete.

A po jedle si aj nefajčiari potiahnu z pravej cigary. Cohiba, Montecristo, Romeo a Julia či Partagas sú najznámejšími značkami. Krabica Cohiba Esplendidos stojí v štátnom obchode cca 455 CUC.

Držte sa starého anglického koloniálneho príslovia: „Cook it, boil it, peel it or forget it!“ (v preklade: „Uvar to, upeč to, ošúp to alebo na to zabudni!“) a nič sa Vám nestane. Základnou vecou je, že vodu budete počas celého pobytu piť z fliaš, ktoré budete kupovať. Vždy si skontrolujete či je uzáver zatvorený naozaj originálne. Rátajte, že za jedno balenie veľkej vody dáte približne 2-2,5 CUC. Vodu nebudete piť z kohútika ani v hoteloch.

Kde sa ako turista môžete najesť? Na Kube existujú štátne reštaurácie a súkromné malé reštaurácie, ktoré sa nazývajú Paladar. Ponúkajú vyššie spomenuté jedlá v cenách od 7 € do 15 €, lepšie reštaurácie v cenách od 15 € do 30 €. Niektoré miesta ponúkajú aj menu, kde máte okrem hlavného jedla aj polievku, šalát, dezert a nápoj, v cene od 12 € do 20 €.

Odporúčané reštaurácie a bary na Kube:

Havana:
La Mina, adresa: Obispo 109
Hotel Ambos Mundos Restaurante, adresa: Obispo 153
O'Reilly 304 tapas bar, adresa: Calle O'Reilly 304
La Calesa Real, adresa: Calle Compostela
San Juan Bar & Grill, adresa: 9 San Juan de Dios, Parque Cervantes
Tres Monedas, adresa: 209 Aguiar
El Floridita Bar Restaurante, adresa: Avenida Bélgica con Obispo
La Terraza, adresa: Paseo de Martí
Habia Una Vez, adresa: Paseo de Martí 303
Roof Garden at Sevilla Hotel, adresa: Hotel Sevilla, Paseo de Martí con Trocadero

Cienfuegos:
Palacio de Valle, adresa: Paseo EL Prado y Calle 0
Villa Maria, adresa: No. 4606 A e/ y La Mar
Brisas del Mar, adresa: Avenida 44 y Calle 35

Trinidad:
San José Restaurant, adresa: Calle Gutiérrez 328
Iberostar Grand Hotel Trinidad Restaurante, adresa: Calle Jesús María 262
Taberna el Barracon, adresa: Calle Alameda
Vista Gourmet, adresa: Callejón de Gallejos

Camagüey:
Mesón del Príncipe, adresa: Astilleros 7
Restaurante 1800, adresa: Plaza San Juan de Dios #113
Restaurant El Paso, adresa: 261 Hermanos Agüero, Plaza de Carmen

Santiago de Cuba:
Iré a Santiago, adresa: Calle Calvario
El Madrileño, adresa: Reparto Santa Barbara, Av.8, Calle 3-5 Reparto Vista Alegre
Los Naranjos, adresa: Pedro Alvarado
Paladar Salon Tropical, adresa: Luis Fernández Marcané

Baracoa:
Restaurante Fuerte La Punta, adresa: Avenida Los Martires
Paladar El Guajiro, adresa: Frank Pais 22, Baracoa
The Ocean Pearl, adresa: Malecón de Baracoa

Varadero a all inclusive: Na Varadere je veľa all inclusive rezortov. Kvalita all inclusive závisí od hotela. Hotely zo siete Melia, Paradisus, Iberostar spĺňajú aj tie náročné kritériá a all inclusive je výborné. Slabšie hotely ponúkajú takisto all inclusive, ale je veľmi základné, slabý výber a žiadne pekné servírovanie. Odporúčame jednoznačne lepšie hotely. 

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.