Špecialisti vyhľadávajú čaj z Kene, čo vôbec nie je náhoda. To, prečo je tomu tak, má viaceré vysvetlenia. Kenský čaj je celosvetovo známy svojou kvalitou a bezpečnosťou…

Strava, jedlo a reštaurácie Keňa
Strava v Keni je veľmi chutná a prispôsobená európskym žalúdkom.
Prvé dva dni odporúčame vystríhať sa nápojom s ľadom a ovociu a zelenine umývanej pod vodou a nešúpanej. Organizmus je oslabený z cesty a môže zareagovať. Po tomto už jedzte všetko, na čo máte chuť.
Ak máte väčšiu spotrebu tekutín, nie je problém po ceste dokúpiť vodu. Z nápojov dostať kúpiť všetko od Coly cez pivo, víno, cider až po prvotriednu whisky. Ochutnajte miestnu zázvorovú malinovku „Stoney Tangawizi“.
Do krajiny je povolené doviezť jeden liter/jedna fľaša tvrdého alkoholu.
Jedným zo zážitkov môže byť pre Vás napr. návšteva reštaurácie v Nairobi – Carnivore. Je to typ brazílskej churrascarie, kde nosia grilované mäso na mečoch a servírujú na horúce taniere pri stole. Nemusia sa tu báť ani vegetariáni, myslia tu aj na nich. Určite si nechajte miesto aj na dezert a miestny nápoj „Dawa“ (medicína), ktorú začali robiť aj v iných baroch po Nairobi. Originál je však len jeden. My v BUBO túto reštauráciu obľubujeme.
Pre silnejšie nátury je možnosť ochutnať pravú domácu stravu. Najpopulárnejším jedlom je grilované jahňacie alebo kozie mäso – „nyama choma“. Keďže mäso nie je odležané, je tuhé a potrebujete dobré zuby na spracovanie. V hoteloch a lodžiach je často k večeri na výber aj tradičný „guláš - stew“, a tak môžete ochutnať aj tento typ kuchyne. Vo všeobecnosti má východoafrická kuchyňa indický nádych, vzhľadom k ich silnému vplyvu za posledných viac ako 100 rokov. Na pobreží je typická swahilská kuchyňa, ktorá mieša indickú, arabskú a európsku kuchyňu. Tu sú často používanými ingredienciami kari a kokosové mlieko. Hlavnými surovinami sú tu ryby a ďalšie plody mora. Kto má toto rád, príde si na svoje.
Ak máte radi pivo, v Keni ochutnajte Tusker. Bolo založené už v roku 1922 v Nairobi a bolo pomenované na počesť jedného z bratov-zakladateľov, ktorého pri love zabil slon. Slona s obrovskými klami v angličtine volajú „tusker“ (tusk=kel).
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Sierra Brasserie (Nairobi) - Pravdepodobne prvý kombinovaný butikový pivovar a reštaurácia vo východnej a strednej Afrike. Tím stojaci za Sierra Beers zdokonalil svoje schopnosti v pivovare Gordon Biersch v San Franciscu. Začnite na osviežujúcej terase a následne sa presuňte do elegantnej jedálne, ktorá je vkusne a moderne zariadená. Nechajte sa niesť ich inventívnym menu, s ktorým preskočíte z Afriky do Stredozemného mora a cestou si zapožičiate niekoľko chutí v Ázií. Vyskúšajte 28 dňový steak s modrým syrom, malajskou laksou alebo vegánskym tanierom, a večeru zakončite čokoládovým dezertom s omáčkou so slaným karamelom a pralinkovou zmrzlinou. Vlastné pivo Sierra je podľa majiteľov varené podľa zásad a pôvodného bavorského zákona Reinheitsgebot, i keď v dnešnej dobe je sporné, čo vlastne tento zákon mal usmerňovať. Mnohí pivári ho však považujú za hlavný a jednoduchý zákon varenia piva. Neočakávaný zážitok uprostred Nairobi.
Reštaurácie


Štýlové reštaurácie
Sierra Brasserie
Nairobi
Keňa
Pravdepodobne prvý kombinovaný butikový pivovar a reštaurácia vo východnej a strednej Afrike. Tím stojaci za Sierra Beers zdokonalil svoje schopnosti v pivovare Gordon Biersch v San Franciscu. Začnite na osviežujúcej terase a následne sa presuňte do elegantnej jedálne, ktorá je vkusne a moderne zariadená. Nechajte sa niesť ich inventívnym menu, s ktorým preskočíte z Afriky do Stredozemného mora a cestou si zapožičiate niekoľko chutí v Ázií. Vyskúšajte 28 dňový steak s modrým syrom, malajskou laksou alebo vegánskym tanierom, a večeru zakončite čokoládovým dezertom s omáčkou so slaným karamelom a pralinkovou zmrzlinou. Vlastné pivo Sierra je podľa majiteľov varené podľa zásad a pôvodného bavorského zákona Reinheitsgebot, i keď v dnešnej dobe je sporné, čo vlastne tento zákon mal usmerňovať. Mnohí pivári ho však považujú za hlavný a jednoduchý zákon varenia piva. Neočakávaný zážitok uprostred Nairobi.
Nairobi Kibera - najväčší slum Afriky
Zelená metropola na slnku. Aj tak sa niekedy nazýva Nairobi. Mesto, kde pre chaotickú dopravu nikdy nikam neprídete včas, dotýkajúce sa…
Prémiový blog Veľká päťka alebo najzaujímavejšie zvieratá sveta
Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…
Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari
Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…
Blog KVÍZ: Desať otázok o Keni. Čo o nej viete?
Zájazdy do Kene sú jedny z najlepších, pokiaľ chcete zažiť pravé africké safari. Maasai Mara tradične patrí medzi top 10 safari destinácií na svete…
Pelikán ružový alebo ako ho možno viacerí poznáte great white pelican žije v plytkých močiaroch v Afrike a je jedným z najväčších lietajúcich vtákov na svete. Jeho…
Keňa stavia nové mesto Konza Technopolis, ktoré je kľúčovým vlajkovým projektom portfólia kenského hospodárskeho rozvoja Vision 2030. Konza bude mestom svetovej triedy,…
Kedysi v slovenčine známy ako pabyvol kaferský, širokorohý, byvol širokorohý aj kaferský a nakoniec sa jeho meno ustálilo na byvol africký, čo dáva najväčší zmysel.…