Gruzínska kuchyňa je pre mnohých návštevníkov Kaukazu obrovským prekvapením a nie nadarmo sa hovorí, že patrí medzi najlepšie na celom svete. Ovplyvnilo ju počas histórie veľké množstvo národov a každý tu zanechal to najlepšie, preto je fantastickou fúziou tureckej, perzskej, ruskej aj kaukazskej kuchyne, no samozrejme Gruzínci majú aj množstvo vlastných chuťoviek, ktoré robí z ich kuchyne zážitok. Najtypickejším gruzínskym jedlom je Chačapuri. Má niekoľko variant, ale v podstate ide o cesto naplnené chutným, gruzínskym syrom. Ak má okrúhly tvar „pizze“, ide o chačaupri imeruli, ak naopak pripomína lodičku, ide o obľúbené chačapuri adžaruli, kde sa ešte pridá vajce. Nie je to diétne jedlo, práve naopak, no nebudete ho vedieť prestať jesť. Skvelým jedlom sú Chinkali, taštičky plnené mletým mäsom s vývarom, ale nájdete ich aj plnené syrom, špenátom či inými plnkami. Perfektne sa dopĺňajú s pikantnou pastou adžikou alebo satsivi, orechovou omáčkou. Šchmeruli predstavuje neskutočné kura v cesnakovej omáčke a zaujme vás aj Ostri, dusené hovädzie v pikantnej omáčke s cesnakom, koriandrom či petržlenom. Gruzínci milujú aj fazuľové jedlá a ak ste na tom rovnako, ochutnajte Lobio. Mäsožravci si prídu na svoje pri tradičných kaukazských šašlíkoch. K jedlu s omáčkami dostanete často chlieb puri. Najtypickejšou gruzínskou sladkosťou je Čurčchela, kúsky orechov zaliatych v hroznovom (alebo aj inom) želé na prírodnej báze.

Gruzínsky repertoár nápojov je pomerne široký a alkohol je tu celkom obľúbený. Aj napriek tomu dominuje medzi ľuďmi čierny, gruzínsky čaj, ktorý sa tu pestuje. Káva patrí medzi nápoje, ktoré tu nájdete, no ešte si len získava svoju popularitu. Gruzínsky koňak patrí medzi najlepšie na svete a ak je niečo čo musíte ochutnať, je to gruzínske víno (skúste Saperavi). Gruzínske víno je skutočne pojem. Na území Gruzínska sa víno pije už tisícky rokov. Zaujímavé je, že metóda výroby sa de facto vôbec nezmenila. Podobne ako v ranných pokusoch sa bobuľky hrozná rozmačkávajú aj so šupkami, kôstkami aj so stonkami. Vďaka tomu sa do vína uvoľní viac aróm a chutí. Klasické tradičné gruzínske biele vína preto majú oranžový až hnedo-jantárový odtieň. Táto hmota následne kvasí vo veľkých podzemných hlinených nádobách nazývané Kvevri. Tieto vína sú absolútne prírodné. Nepridáva sa do nich žiaden cukor ani kvasinky či síra. Ich chuť je úplne iná, než na aké sme zvyknutí. Po prvom kvasení sa kvevra vyčistí, a z toho zbytku sa páli čača - tvrdý alkohol nezriedka obsahuje až 50-60%, ktorý je zriedka dostať aj v potravinách. Veľkej obľube sa teší hlavne vo vidieckych oblastiach. Komu takto vyrábané vínko nebude chutiť, tak od 19.storočia sa v Gruzínsku produkujú vínka aj v „európskom štýle“.

Reštaurácie, ktoré odporúčame v Gruzínsku:

Pheasant´s Tears (Signagi)  – 18 Baratashvili Street, Signagi 4200, Georgia – Rodinný podnik Pheasant´s Tearss, teda Bažantie slzy sa nachádza len pár desiatok metrov od centra starého mesta. Špecializujú sa na výrobu vlastného, kachetského vína, ale nájdete u nich aj malú reštauráciu, o ktorú sa starajú a ručia za jej kvalitu. V ponuke majú čerstvé šaláty, skvelé grilované baklažány aj mäsové jedlá. Veľmi radi vám porozprávajú o víne a ak ste milovníci tohto božského nápoja, určite si u nich vybavte ochutnávku.

The Terrace (Signagi) – Baratashvili St. 10, Signagi 4200, Georgia – Zaujímavý podnik na prahu Signagi vám okrem skvelého gruzínskeho jedla ponúkne aj neskutočnú, krásnu panorámu Signagi s jeho okolím. Práve výhľad dodáva tomuto miestu atmosféru, ktorú si zapamätáte. Musíte tu ochutnať grilované baklažány naplnené omáčkou z vlašských orechov, ale aj tradičné chačapuri. Radi vám ponúknu víno alebo domáce limonády, ktoré vyrábajú z čerstvého ovocia.

Qalaqi (Tbilisi) – Kostava St., 45B, Tbilisi 0176, Georgia – Jedno z najpríjemnejších miest, kam sa môžete v Tbilisi vybrať na večeru je podnik Qalaqi, známy svojim fine diningom. Podnik je umiestnený v nádhernom, starom dome s dušou až budete mať pocit, že večeriate v paláci. Na výber máte špeciality gruzínskej, kaukazskej, ale aj európskej a medzinárodnej kuchyne. Ochutnajte grilovaného lososa v cédrovej omáčke alebo bravčové s gruzínskymi lieskovcami. Na čo siahnete, to bude umeleckým dielom. Pohár gruzínskeho vína je tu samozrejmosťou.

Samikitno (Tbilisi)44 Kote Afkhazi St T'bilisi 0105 Kote Afkhazi St, Tbilisi 0105, Georgia – Reštaurácia Samikitno je sieťou, ktorú nájdete v Tbilisi na viacerých miestach. Táto konkrétne leží na námestí neďaleko rieky Mtkvari, v samotnom srdci starého Tbilisi, a tak zaujme svojou polohou. Môžete sedieť vonku a sledovať ruch alebo vo vnútri, či dokonca v pivnici, kde je príjemne chladno počas horúcich letných dní. Ochutnať tu môžete všetko gruzínske od chinkali, šašlíkov až po ostri. Robia tu výbornú adžiku aj satsivi. Jedlo je tu lacné, no hlavne chutné.

Barbarestan (Tbilisi)  – D. Aghmashenebeli Ave. 132, Tbilisi 0112, Georgia – Mimoriadne príjemné miesto s tradičnou gruzínskou kuchyňou. Oceňovaný podnik ponúka všetko, čo si pod gruzínskou kuchyňou môžete predstaviť, tak siahnite po obľúbenej chačapuri, gruzínskych syroch, čerstvom lavaši a fľaši vína z regiónu Kacheti.

Vitamin Kazbegi (Kazbegi) – Aleksandre kazbegi st 30, Stepantsminda 4700, Georgia – V malom mestečku Stepantsminda (kedysi Kazbegi) je tento podnik voľbou číslo jedna. Je to malé, príjemné miesto v centre mesta a ponúka rozmanité jedlá gruzínskej, teda lokálnej kuchyne. Vynikajúce chinkali, chačaupri, no zaujme vás aj fazuľové lobio s chlebíkom mcchadi. Výborne sa tu najete.

L´Avenue (Gori) – Stalini Ave., 24, Gori 0112, Georgia – V Gori, na Stalinovej ulici nájdete bistro L´Avenue s ponukou lokálneho aj európskeho jedla. Nejde tu o žiaden fine dining, ale ak sa chcete dobre a kvalitne najesť, skúste sa zastaviť priamo tu. Skúste tu odžachuri, mäso so zemiakmi s koreninami a bylinkami, no ak ste už po viacerých dňoch v Gruzínsku a túžite prestriedať, nájdete tu dobrý hamburger.  

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.