Strava v Ománe je vynikajúca a nebojte sa ochutnať rôzne lokálne špeciality. V turistických oblastiach je jedlo silne ovplyvnené ázijskou kuchyňou, hlavne indickou.

Ak však chcete ochutnať miestne jedlá, inšpirujte sa v nasledujúcom zozname.

Harees - základné jedlo, ktoré je populárne hlavne počas Ramadánu. Pozostáva z múky, mäsa a korenín. Je to akási kaša.

Majboos - alebo Kabsa je ryžové jedlo známe aj zo Saudskej arábie a Jemenu. Základom je ryža, na ktorú je použitá voda z varenia rýb alebo mäsa a tak jej prepožičiava ďalšie chute. Podáva sa na veľkom tanieri a na ňu sa položí mäso (ryba, jahňa, ťava a podobne). Je sa spoločne rukami z jedného taniera.

Shuwa - je považované ze národné ománske jedlo. Základom je kozie, jahňacie, ťavie alebo hovädzie mäso, obalené v koreninách - čili, kardamon, klinčeky, koriander a rasca. Mäso je zabalené do banánových alebo palmových listov, umiestnené do pleteného košíka a dusené a údené v jame v zemi. Náročná príprava toto jedlo odsudzuje na špeciálne príležitosti. Podáva sa na ryži s omáčkou s paradajkovým základom.

Mishkak - v podstate akékoľvek marinované mäso nakrájané na kocky a napichnuté na špíz a grilované. Veľmi populárne pouličné jedlo, ktoré však nájdete aj na menu v reštauráciách. V Ománe je populárne s tamarindovou omáčkou a čerstvým šalátom. Na ulici Vám mäso vložia do chleba alebo bagety ako sendvič. V reštaurácii mishkak dostanete s ryžou, šalátom a chelbom.

Khabeesa - na prvý pohľad jednoduchá "kaša". Základom je mlieko, semolina (múka z tvrdej pšenice) a maslo. Dochutená je ružovou vodou, šafránom a kardamonom. Na vrch sa často pridajú pražené kešu. Najčastejšie je to raňajkové jedlo počas dňa Eid al-Fitr (koniec Ramadánu).

Kabouli - ryžové jedlo podobné biryani. Základom je basmati ryža ochutená ománskou masalou. Táto aromatická ryža sa najprv uvarí s koreninami a potom opraží na panvici. Podáva sa najčastejšie s kurťom na rôzne spôsoby. Kabouli sa často dopĺňa ďalšími ingredienciami ako sú hrozienka, datle, cícer, zemiaky, orechy, mandle a podobne. Je to hlavne jedlo podávané v čase obeda.

Mashuai - tradičná ománska morská grilovaná ryba. Najčastejšie sa používa "kingfish" (pamakrela kavalla), ktorá je v miestnych vodách hojná. Celá ryba je bohato natretá olejovou zmesou s koreninami - rasca, koriandrové semienka, škorica, zázvor, kurkuma a soľ. Podáva sa s citrónovou ryžou a kešu oreieškami.

Ománska halwa - populárny dezert podávaný pri významných udalostiach a počas Ramadánu. Základom je cukrová voda, maslo "ghee" a kukuričná múka. Na dochutenie používa každý výrobca viacero ingrediencí a chuť halwy sa tak líši od jedného k druhému. Tradične sa podáva s ománskom kávou.

Halawet Ahmad - tento dezert pozostáva z opečených rezancov, kondenzovaného mlieka, cukru, masla, mandľového prášku a strúhaného kokosu. Aby bol dezert atraktívnejší, používajú sa farebné rezance a sú ozdobené pistáciami alebo madľami.

Umm Ali - jeden z najpopulárnejších dezertov Ománu a ďalších arabských krajín. Ako základ je chlieb, alebo lístkové cesto je nakrájané na kúsky a zmiešané s hrozienkami, pistáciami a kokosovými vločkami. Celá zmes sa zaleje mliekom, poprípade smotanou a posype sa škoricou. Takto pripravený dezert sa upečie a podáva teplý, alebo vychladený.

Kahwa - jednoducho káva. Je však iná, ako ju poznáme u nás. Svetlo pražené zrná sa pomelú a uvaria v džezve so škoricou a kardamonom. Množstvo a druhy korenín sa môžu kaviareň od kaviarne líšiť. Pre väčšinu z nás nie je až tak atraktívna, pokiaľ očakávate "kávu". Ak ju budete brať ako súčasť miestnej kuchyne, je veľká pravdepodobnosť, že jej prídete na chuť.

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.