Ruská kuchyňa nepatrí v našich končinách medzi veľkú neznámu, a tak veľké množstvo jedál už budete poznať. Ochutnávať ich však priamo v Rusku je zážitok a miestne chute si určite zamilujete.

Aké jedlo vás napadne ako prvé, ak sa povie Rusko? Zrejme to bude boršč, a hoci má korene zrejme v ukrajinskej kuchyni, tu v Rusku ho priviedli do dokonalosti. Ak milujete polievky, nájdete tu aj Soljanku s kúskami mäsa, kapustou, olivami, uhorkami či kaparami. Medzi obľúbené jedlá patria Pelmeni, plnené taštičky so zmesou mletého mäsa, ku ktorým sa hodí chutná, hustá, domáca smotana. Ochutnajte aj vareniki so zemiakmi a hubami, ak nepotrebujete mäso. Skvelé raňajkové jedlo sú Bliny a môžete ich mať na slano alebo aj na sladko a nájdete ich aj vo vlaku. Ak máte radi ovsené kaše, tieto ruské budete milovať. Pre mäsožravcov je v Rusku raj a nájdete tu obľúbené kaukazské šašlíky s pikantnými omáčkami a cibuľkou. Určite poznáte aj Stroganov, však? V Petrohrade ho vymysleli, a tak sa rovná zážitku. Skúsite aj slávny ruský kaviár? Na brehu Bajkalského jazera ochutnáte aj údené rybychutného omuľa, ktorý je najtypickejšou rybou celého regiónu. 

Najobľúbenejším nápojom v Rusku nebude toľko omieľaná vodka, ale obyčajný čierny čaj s citrónom. Pije sa všade a určite si ho aspoň raz vychutnajte v nejakej čajovni či kaviarničke. Pijú sa tu často aj bylinkové čaje, ktoré často nájdete na trhoviskách. Rusko je krajina, kde tečie veľa alkoholu, hoci sa s ním začína bojovať a na mnohých miestach sa ho snažia obmedziť. Vodka je stále stereotyp, ale k ruskej skúsenosti jednoducho patrí. Pivo sa teší popularite a najznámejšou značkou je Baltika, no nájdete tu aj množstvo lokálnych značiek, ktoré môžete ochutnať. Koňak v týchto končinách, tiež nie je na zahodenie. Ak chcete niečo kultové, siahnite po Kvase, ktorý prežil aj ZSSR. Medovucha nie je tak známa, no pre jej medovú chuť je veľmi obľúbená.

Základnou vecou je, že vodu budeme počas celého pobytu piť z fliaš, ktoré budeme kupovať. Vždy si skontrolujeme, či je uzáver zatvorený naozaj originálne. Vodu nebudeme piť z kohútika ani v hoteloch! Ovocie si vždy ošúpeme a väčšinu vecí budeme konzumovať až po tepelnom spracovaní.

Aj najväčší gurmáni budú nadšení, pretože je návšteva Ruska rozhodne gastronomickým zážitkom. 

Pokojne môžete jesť aj na ulici (je to dokonca jedna z najlepších možností), ale jedlo musí byť uvarené pred Vami. Na toto si dávajte pozor. Neberte si teda to jedlo, ktoré si obchodník – kuchár pripravil dopredu, ale povedzte, že chcete čerstvé. Ak Vám jedlo nechutí, jednoducho ho prestaňte jesť. Ak sa na pouličnom mieste stravujú domáci, je to vynikajúci ukazovateľ kvality. Dodržiavajte staré známe koloniálne pravidlá „Ošúp to, prevar to, ugriluj, alebo to zahoď.“ Platili pred stáročiami a platia doteraz. 

Reštaurácie navštevujte také, ktoré sa Vám zdajú čisté a kde je veľa ľudí a teda veľký obrat. Sú to jednoduché pravidlá ako všetky dôležité pravidlá v živote. Keď ich budete dodržiavať, problémy mať nebudete. 

Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme tie najlepšie a overené reštaurácie.

Reštaurácie, ktoré odporúčame v Rusku:

Matryoshka Restaurant (Moskva)  – Kutuzovski avenue, 2/1, building 6, Moskva 121248, Rusko – Štýlová ruská reštaurácia s domácimi, ruskými receptami v príjemnom, inšpirujúcom prostredí. Jedlo je servírované s nápadom a už na pohľad viete, že bude chutiť vynikajúco. Ochutnajte polievky Šči alebo jahňaciu kotletu či kúsok ryby na špargli. Za obed či večeru tu zaplatíte cca 30-40 euro.

Uhvat (Moskva)  – Rochdelskaya street 15-41, Moskva, Rusko – Táto reštaurácia zaujme svojim konceptom, ktorý sa snaží vzkriesiť, zabudnutú slovanskú kuchyňu, obliecť ju do moderného šatu a predstaviť ľuďom. V podniku zažijete magickú atmosféru a medzi najvychytenejšie jedlá patrí tekvicová kaša, skvelá paštéta z býčieho chvostu či mnohé mäsové jedlá. Ako dezert si nenechajte ujsť „teplé mlieko“, jemný krém, ktorý sa varí niekoľko hodín.

Lepim-Varim (Moskva)  – Prospekt Mira, 26-1, Moskva, Rusko – Koncept tejto reštaurácie je ukázať ľuďom, že ruské jedlo je správna voľba. V Moskve nájdete niekoľko pobočiek, čo len potvrdzuje jej obľúbenosť. Ochutnajte tu pelmeni plnené mletým mäsom, za ktorými prichádzajú ľudia z ďaleka. Medzi zaujímavé jedlá patria aj kamčatské kraby či nádych Kaukazu v podobe gruzínskeho syra Sulguni.

Bryanskiy Byk (Moskva)  – Bldg. 1 Bolshaya Lubyanka St. 24/15, Moskva 101000, Rusko – Máte chuť v Moskve na poriadnu stejkovú reštauráciu? Presne toto je ono! Bryanskiy Byk sa špecializuje na mimoriadne kvalitné mäso, z ktorých vytvára dokonalé stejky, jedny z najlepších aké vôbec v Moskve môžete nájsť. S jedlom sa pohrajú, elegantne vám ho naservírujú a keby ste mali v partii niekoho, kto nechce stejky, nájde sa tu aj grilovaná ryba.

Ampir (Petrohrad)  – Nevsky Ave, 17, St Petersburg, Russia, 191186 – Reštaurácia Ampir je v Petrohrade kultovým miestom, pretože sa nachádza v historickom paláci Stroganov, ktorého preslávili nielen príbehy späté s miestom, ale aj to, že práve tu vymysleli obľúbené jedlo Stroganov. Ochutnáte ho priamo na tomto ikonickom mieste? Okrem toho si v tejto príjemnej, tradičnej a luxusnej reštaurácii môžete vychutnať kráľovského kraba, kaviár, skvelý tatarák z čerstvého hovädzieho mäsa alebo foie gras. Zaujme vás aj výber vín od gruzínskych až po toskánske.

Palkin (Petrohrad)  – Nevskiy Ave., 47, Petrohrad 191025, Rusko – Ak hľadáte v Petrohrade skutočne luxusnú a kvalitnú reštauráciu, tak Nevský prospekt ich má na sebe niekoľko. Palin je výnimočné miesto. Prvotriedna reštaurácia s dokonalým servisom a atmosférou. Nepatrí medzi lacné, za večeru tu necháte pokojne aj 50 či 80 EUR, ale ak idete po gastronomických zážitkoch, tu ich máte. Ochutnajte perfektne pripravené ryby, predjedlá z čerstvého lososa alebo kačicu. Milujete dezerty? Neodíďte bez nich.

Tsar (Petrohrad)  – Sadovaya St., 12, Petrohrad, Rusko – Reštaurácia s príznačným menom „Cár“ sa špecializuje na ruskú kuchyňu. Nájdete tu aj klasiku akou je boršč, bliny či šoljanka, ale vyberte si pokojne aj údené alebo zapečené ryby. Skvelou voľbou sú aj vareniki alebo pečené teľacie mäso. Príjemný interiér, kvalitná obsluha a skvelé jedlo sú dokonalý trojboj. Za večeru počítajte cca 30-40 EUR.

Brynza (Petrohrad)  – Pushkinskaya St., 1A, Petrohrad 191040, Rusko – Brynza je zaujímavý podnik, ktorý ponúka skvelé lokálne jedlá. Nejde tu o luxus, ale je to klasické, ruské bistro, kde sa za dobré peniaze kvalitne najete. Vyskúšajte čerstvo pripravené čebureky plnené mletým mäsom alebo syrom.

Severyanin (Petrohrad) – Stolyarny Lane, 18 | наб. кан. Грибоедова, 69, Petrohrad 190031, Rusko – Príjemný, ruský podnik leží neďaleko známeho námestia Sennaja Ploščaď v centre Petrohradu. Medzi jej jedlami dominuje ruská kuchyňa, ktorej sa tu doslova prejete. Nájdete tu všetky klasické a tradičné špeciality, ktoré si ruská kuchyňa pripravila, ale aj špeciality ako vareniki plnené višňami, údená treska na zemiakoch, kaviár s blinčekmi alebo šalát s kamčatským krabom. Jedlo vám donesú vkusne naservírované a na jeho chuť sa môžete spoľahnúť.

← Strava, jedlo a reštaurácie (zoznam krajín)

K

Európa  

Rusko


náročnosť

6 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
E

Polárne oblasti   Európa  

Sibír, Arktída, Rusko


náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania