Na tradičnom jedálnom lístku Špicbergov nájdete sobov, tuleňov, veľryby aj snehule - jediného vtáka, ktorý na súostroví trávi celý rok. Majiteľ najlepšej reštaurácie na Špicbergoch - Huset - nás ubezpečil, že všetky jedlá na lístku pochádzajú z miestnych zdrojov a že „jesť snehule je tu úplne prirodzené".

Tunajší ľudia si potravu často lovia, ale lov je v veľmi regulovaný. Každý občan má právo zabiť ročne jedného soba na súkromnú spotrebu, pričom niektorí poľovníci majú limit 25. V podstate všetko, čo sa uloví na Svalbarde, sa zje na Svalbarde. Jedlo sa zo Špicbergov nevyváža.

Najsevernejšia pizzeria na svete, gurmánska reštaurácia, bar, nočný klub, sushi reštaurácia aj kebabáreň sa nachádzajú v Longyearbyene.

V reštaurácii Huset

Miroslav Škraban spomína na svoj gurmánsky zážitok z najsevernejšej top reštaurácie sveta takto: "Sob bol podávaný s prepečenou zeleninou, špecialitou podniku bol tuleň. Čašník nám vysvetlil, že chutí celkom inak než inde. Tulene totiž v oblasti jedia mäkkýše, zatiaľ čo v Grónsku a zvyšku Nórska sa živia rybami. Vďaka tomu chutia podobne ako veľryby, o niečo výraznejšie a horkejšie. V skutočnosti je taký výrazný, že keď hlavný šéfkuchár prišiel do Longyearbyenu a prvýkrát ochutnal tuleňa, nebol si celkom istý, či neje hovädzie mäso."

Dlhoročný sprievodca BUBO a škandinavista Jozef Zelizňák zasa spomína na prekvapenie na vínnej karte. "Počas rokov štúdií v Škandinávii som počul o švédskom víne, o tom, ako sa švédski vinári pokúšajú pestovať hrozno a vytvárať vlastné vína. Už som začínal veriť, že to víno je ako Columbova žena. Všetci o ňom rozprávajú a nikto ho nevidel. Až v reštaurácii Huset som ho našiel medzi francúzskymi a argentínskymi vínami. Hneď som si ho objednal. Za 50 eur chutilo celkom fajn."

Ako opísať kuchyňu Špicbergov? „Náročné. obmedzujúce, slobodzujúce." Hlavný šéfkuchár v reštaurácii Huset udržiava veci zaujímavé tým, že každé tri mesiace mení jedálny lístok, ale vždy si na ňom nájdu miesto soby. Vyskúšajte koláč z údeného sobieho srdca podávaný na miestnej hubovej pene. Šéfkuchár si huby zbiera sám. Rozsah surovín môže byť obmedzený, ale je to príležitosť pre kreatívnych kuchárov. Nikde inde takúto kuchyňu nenájdete. 

A čo tak sobie carpaccio zabalené v sobej rolke so sušenými morskými riasami a lososovým kaviárom? Ako príloha chlieb s maslom s nastrúhaným sobím stehnom. A, áno, časť prednej nohy soba sa naozaj nastrúha na masle.

Alkohol na Špicbergoch

Samostatnou kapitolou je miestna predajňa alkoholu. Nijaký tunajší človek sa nevráti domov bez toho, aby si v letiskovom duty free nakúpil alkohol do maximálnej povolenej kvóty. Ale výber je aj v meste naozaj impozantný. V Longyearbyene je dokonca aj pivovar - asi nikoho neprekvapí, že je najsevernejší na svete - a miestne pivo je naozaj delikatesa. Naposledy sme mali možnosť ochutnať limitovanú edíciu - pivo kvasené v bývalej uhoľnej bani - naozaj mimoriadne chutný a hustý čierny stout. Obľúbenou špecialitou Ľuboša Fellnera je grónska vodka, ktorá sa tu dá kúpiť, a ak hľadáte zaujímavý suvenír, koňak Svalbard vo fľaši, akú by mal námorník, je naozaj unikát. 

Supermarket v centre mesta

Supermarket je klasická zastávka pre doplnenie zásob. Co-op je miestny reťazec a ponúka oveľa širší sortiment produktov, než by ste si predstavovali v takejto zemepisnej šírke. Vlastne je to asi jediné miesto, kde sa tu človek cíti tak trochu ako doma. Kto by povedal, že niečo vyše 1 000 km od severného pólu bude také ľahké kúpiť čerstvé ovocie a zeleninu? Odporúčam uličku s miestnymi produktmi, kde na vyskúšanie čaká trhané sobie mäso a údená veľryba. Obchod určite nájdete - žiaden iný tu totiž nie je. 

Ďalšie tipy na reštaurácie v Longyearbyene nájdete tu.

Typické jedlé suveníry: 

  • Svalbard Snehuľa
  • Pivo z uhoľnej bane
  • Sobie mäso
  • Arktická treska
  • Svalbardi - polárna ľadová voda
  • Polar Permaculture Microgreens
  • Koňak Ny-Ålesund
  • Biele čokoládové ľadové medvede
  • Najsevernejší Taco Truck na svete

Akvavit je populárny škandinávsky alkohol, ktorý sa bežne konzumuje pri zvláštnych príležitostiach. Vyrába sa z kôpru alebo rasce a zvyčajne obsahuje 40 % alkoholu. Perfektne sa hodí k akémukoľvek druhu silného jedla, ako sú ryby, dokonale sa hodí k nórskemu lososovi alebo nakladaným sleďom. Skål! ("Na zdravie" v nórčine).

← Strava, jedlo a reštaurácie (zoznam krajín)

K

Polárne oblasti   Európa  

Špicbergy, Škandinávia, Špicbergy (NOR), Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3467 4685€
K

Európa  

Špicbergy, Škandinávia, Špicbergy (NOR), Nórsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2996 3995€
Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen
Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov
Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 26 min. čítania
Zvieratá za polárnym kruhom
Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá za polárnym kruhom

Safari za polárnym kruhom? Na safari predsa zvykneme chodiť do Afriky, unikátnu faunu pozorujeme v Austrálii... No čím ďalej, tým viac dobrodružne…

Martin Karniš 43 min. čítania
Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie
Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 22 min. čítania