V Južnej Kórei milujú v gastronómií kombinovať všetky chute spolu. Preto na stole takmer vždy nájdete minimálne 10 misiek rôznych príloh s vyváženou chuťou. Typickí Kórejčania veria na princíp jin a jang, čo sa odráža aj v jedle. Každé je chuťovo, výživovo aj farebne vyvážené. Tradičný kórejský stôl hýri piatimi farbami – každá reprezentuje jeden z piatich elementov. Jedlo je veľmi chutné a mimoriadne zdravé. Kórejčanov, ktorý sa kŕmia drevenými paličkami, uvidíte iba ak omylom. Keďže je to krajina chudobná na drevo, viac ako tisícročie sa tu používajú kovové paličky. 

V Južnej Kórei pôjde o gastronomické hody. Z menu si objednáte jednu položku, do pár minút pred Vás postavia 10-15 mištičiek s rôznymi druhmi zeleniny, kimči, sušenými rybkami, riasami, šalátmi, dresingmi a zakončí sa to hlavným jedlom, ktoré ste si objednali z menu. Všetko sa prinesie naraz a nemusí sa čakať na žiadne ďalšie kolo. 

Z miestnych špecialít ochutnajte ženšenovú kuraciu polievku, kimči (národné jedlo, ide o druh sezónnej fermentovanej zeleniny s červenou paprikou), bibimbap (v jednej nádobe sú rôzne druhy zeleniny, sójová omáčka, čili, surové vajíčko, zvyčajne hovädzie mäso a miska bielej ryže), bulgogi (marinované plátky hovädzieho alebo bravčového mäsa, ktoré si uvaríme/ugrilujeme). 

Nápoje: Voda vo vodovodnej sieti v Južnej Kórei je pitná. V Južnej Kórei odporúčame aj napriek tomu konzumovať vodu balenú. V Južnej Kórei milujú nápoj Milkis – ide o šumivé mlieko, ktoré môže mať rôzne príchute. Najznámejšie značky piva sú Cass a Hite. Najobľúbenejším nápojom v Južnej Kórei je sodžu, vyrábaný najčastejšie z ryže.

Reštaurácie, ktoré odporúčame v Južnej Kórei:

Sandeul 산에들에 – 672-1, Seongdong-ri, Tanhyeon-myeon, Paju-si, Gyeonggi-do. +82 31-943-8592. Tradičná kórejská reštaurácia, ktorú určite nevynechajte na ceste k DMZ. Odporúčame ochutnať BBQ Ribs.

Byeolchaeban Gyodong Ssambap - 328-1, Hwangnam-dong, Gyeongju, Gyeongsangbuk-do +82 54-773-3322. 

Kto si chce odniesť z Južnej Kórei top gurmánsky zážitok, za BUBO určite odporúčame San-nakdži. Ide o malú čerstvú chobotnicu, ktorá je zabitá tesne pred tým, ako ju dostanete na tanieri. Vďaka nervovým zakončeniam sa vám tieto chápadlá budú ešte mrviť na tanieri a neskôr aj v žalúdku. Je to obrovský zážitok, ktorý odporúčame ochutnať na miestnom rybacom trhu Noryangjin. Ide o najväčší rybársky trh v zemi, otvorený 24 hodín denne!

Upozornenie: Do Južnej Kórey nie je dovolené dovážať potraviny. Prísny zákaz sa týka predovšetkým potravín typu ovocie, zelenina, med, semená, mäso, mäsové výrobky a pečivo. 

Soul – ázijský tiger so vznešenou dušou Soul

Soul Soul – ázijský tiger so vznešenou dušou

Metropola, v ktorej sa nikdy nebudete nudiť. Žije v nej vyše desať miliónov obyvateľov, a v celej širšej aglomerácii viac ako 24 miliónov, čo zo…