V Južnej Kórei milujú v gastronómií kombinovať všetky chute spolu. Preto na stole takmer vždy nájdete minimálne 10 misiek rôznych príloh s vyváženou chuťou. Typickí Kórejčania veria na princíp jin a jang, čo sa odráža aj v jedle. Každé je chuťovo, výživovo aj farebne vyvážené. Tradičný kórejský stôl hýri piatimi farbami – každá reprezentuje jeden z piatich elementov. Jedlo je veľmi chutné a mimoriadne zdravé. Kórejčanov, ktorý sa kŕmia drevenými paličkami, uvidíte iba ak omylom. Keďže je to krajina chudobná na drevo, viac ako tisícročie sa tu používajú kovové paličky. V Južnej Kórei pôjde o gastronomické hody. Z menu si objednáte jednu položku, do pár minút pred Vás postavia 10-15 mištičiek s rôznymi druhmi zeleniny, kimči, sušenými rybkami, riasami, šalátmi, dresingami a zakončí sa to hlavným jedlom, ktoré ste si objednali z menu. Všetko sa prinesie naraz a nemusí sa čakať na žiadne ďalšie kolo. Z miestnych špecialít ochutnajte ženšenovú kuraciu polievku, kimči (národné jedlo, ide o druh sezónnej fermentovanej zeleniny s červenou paprikou), bibimbap (v jednej nádobe sú rôzne druhy zeleniny, sójová omáčka, čili, surové vajíčko, zvyčajne hovädzie mäso a miska bielej ryže), bulgogi (marinované plátky hovädzieho alebo bravčového mäsa, ktoré si uvaríte/ugrilujete). 

Nápoje: Voda vo vodovodnej sieti v Južnej Kórei je pitná. V Južnej Kórei odporúčame aj napriek tomu konzumovať vodu balenú. V Južnej Kórei milujú nápoj Milkis – ide o šumivé mlieko, ktoré môže mať rôzne príchute. Najznámejšie značky piva sú Cass a Hite. Najobľúbenejším nápojom v Južnej Kórei je sodžu, vyrábaný najčastejšie z ryže.

Reštaurácie, ktoré odporúčame v Južnej Kórei:

Sandeul 산에들에 – 672-1, Seongdong-ri, Tanhyeon-myeon, Paju-si, Gyeonggi-do. +82 31-943-8592. Tradičná kórejská reštaurácia, ktorú určite nevynechajte na ceste k DMZ. Odporúčame ochutnať BBQ Ribs.

Byeolchaeban Gyodong Ssambap - 328-1, Hwangnam-dong, Gyeongju, Gyeongsangbuk-do +82 54-773-3322. 

Kto si chce odniesť z Južnej Kórei top gurmánsky zážitok, za BUBO určite odporúčame San-nakdži. Ide o malú čerstvú chobotnicu, ktorá je zabitá tesne pred tým, ako ju dostanete na tanieri. Vďaka nervovým zakončeniam sa vám tieto chápadlá budú ešte mrviť na tanieri a neskôr aj v žalúdku. Je to obrovský zážitok, ktorý odporúčame ochutnať na miestnom rybacom trhu Noryangjin. Ide o najväčší rybársky trh v zemi, otvorený 24 hodín denne!

← Strava, jedlo a reštaurácie (zoznam krajín)

K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4893 6990€
K

Ázia  

Oceánia, Marshallove ostrovy, Guam, Mikronézia, Južná Kórea


náročnosť

15 dní

Trvanie

5888 7360€
K

Ázia  

Oceánia, Guam, Južná Kórea


náročnosť

11 dní

Trvanie

3190 3988€
K

Ázia  

Oceánia, Palau, Južná Kórea


náročnosť

13 dní

Trvanie

6815
TOP 10: Ochutnali sme najhoršie jedlá sveta
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Ochutnali sme najhoršie jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Soul – ázijský tiger so vznešenou dušou
Soul

Soul Soul – ázijský tiger so vznešenou dušou

Metropola, v ktorej sa nikdy nebudete nudiť. Žije v nej vyše desať miliónov obyvateľov, a v celej širšej aglomerácii viac ako 24 miliónov, čo zo…

Martin Šimko 8 min. čítania
TOP 10: Miesta Južnej Kórey, ktoré musíte vidieť
Blog

Blog TOP 10: Miesta Južnej Kórey, ktoré musíte vidieť

Južná Kórea je stále krajinou, ktorá nie je až tak často skloňovaná medzi cestovateľmi. Aj preto tým, ktorí túžia navštíviť destináciu, kde je…

Martin Šimko 15 min. čítania