Strava v Argentíne sa pohybuje v podobných cenách ako na Slovensku, resp. je o čosi drahšia. Juhoamerická strava nie je príliš vzdialená európskej strave. Na každom kroku si budeme môcť kúpiť pečené kura alebo hovädzie mäso a hranolky. Ak máte radi pivo, určite ochutnajte miestne značky, ako napríklad argentínske  Patagónia a Quilmes.

Gastronómia Južnej Ameriky je výsledkom miešania vplyvov európskych prisťahovalcov a pôvodnej tradičnej kuchyne. V Argentíne si pochutnáte na grilovanom mäse – parillada a slávnych steakoch. Na ulici kúpite aj najznámejší rýchly pokrm Južnej Ameriky, empanadas, kapsy plnené mäsom, šunkou, syrom a pod. V Buenos Aires nájdete bez problémov aj dobrú pizzu, cestoviny alebo kvalitnú kávu. V Argentíne treba piť víno - ak máte radi červené, najslávnejšou odrodou je Malbec z oblasti Mendoza. Skúste aj zelený povzbudzujúci bylinkový čaj hierba mate, ktorý popíjajú všetci Argentinčania.

Gastronómia Argentíny

Na úvod si môžeme povedať, že v Argentíne pravdepodobne neschunete. Argentína je známe skvelým jedlom a fantastickým vínom. Argentína = Asado. Asodo je spôsob prípravy jedla na grile a je to zároveň aj kus mäsa s rebrami, ktorý sa griluje, tira de asado. Týmto spôsobom sa pripravuje mnoho druhov mäsa, chorizo, klobásky, kuracie, dokonca aj zelenina atď. Môžete ochutnať chorizo sandwich, tzv choripan, no Argentínčania ho vnímajú skôr ako fast food. Typické jedlo je aj provoleta, grilovaný taliansky syr provolone servírovaný ešte v nádobe, v ktorej sa pripravoval alebo matambre, tenký plátok bravčového alebo hovädzieho mäsa, ktorý sa griluje. Jedlo je pripravené pre Vás na spôsob pizze "a la pizza", na paradajkovej omáčke a so syrom. Cordero Patagonico je jahňacie mäso, pochádzajúce z Patagónie, a spôsob prípravy "al asador" znamená, že sa toto jahňa grilovalo v celku nad ohňom (býva to min. 4 hodiny) čím dosahuje skutočnú jemnosť. Napr. v takom El Calafate sa pripravuje pred reštauráciou, tam to môžete vidieť teda na živo, resp. v otvorenej/presklenej kuchyni, do ktorej vidíte z ulice. Z talianskeho kultúrneho dedičstva tu majú svoje miesto aj cestoviny. Kto nechce experimentovať, pochutná si napr. aj na tejto kuchyni. Hoci pizza je v Argentíne o čosi hrubšia, čo sa plnky týka, a je na nej veľmi veľa syra. Pizza Fugazzeta alebo Fugazza je populárna a je to pizza, ktorá pozostáva z plnky ako cibuľka, syr, ale bez paradajok. Legendárna latino-americká milanesa nechýba ani v Argentíne. Má niekoľko druhov, resp. pomenovaní a tie sa líšia podľa spôsobu akým bola milanesa pripravená. Zvyčajne sa jedáva s hranolkami, zemiakovom kašou alebo šalátom. Milanesa je podstate náš rezeň, ktorý poznáme. Milanesa Caballo, napr. tento druh znamená, že vám milanesu prinesú naservírovanú tak, že na nej bude volské oko. Milanesa Napolitana ma zvyčajne omáčku (paradajkový pretlak, šunka, syr alebo plátky z paradajky). V Argentíne nechýbajú ani empanadas. Ak už ste niekedy v Latinskej Amerike boli, s empanadami ste sa určite stretli. Všade sú populárne. Zväčša vedia nahradiť rýchly obed. Môžu byť pečené alebo vysmažené a majú rôzne plnky. Najpopulárnejšie sú tie, ktoré majú mäsovú plnku (konkrétne hovädziu). Ak v Argentíne nájdete tzv. empanada tucumanas, empanada saltenñas, empanada cordobesas atď., to znamená, že tieto emapanady pochádzajú z tej danej provincie. Recept je vždy trochu iný, napr. tucumanas sú robené z mäsa matambre (matambre je tenký plátok hovädzieho mäsa), v regióne Salty robia empanady zas z iného druhu mäsa a pridajú do toho aj zemiak a varené vajíčko. Empanady z Mendozy obsahujú navyše olivy, empanady zo San Juan obsahujú hrozienka. Z dusených jedál, ktoré môžu mať konzistenciu podobnú nám známemu gulášu, tak obľúbené sú cazuela de llama (na severe krajiny) alebo locro, ktoré sa pripravujú z tekvice, bravčoviny alebo hovädziny, kukurice, fazuliek, chorizo, cibuľky a rôzneho korenia. Verí sa, že tento pokrm vznikol kedysi dávno v Andách. Locro poznajú aj v iných latino krajinách a niekde ho pripravujú skôr ako polievku. 

Prílohy:
Prílohy k jedlu sú v Argentíne celkom rýchle a jednoduché. V jedálnom lístku budete mať na výber hranolky, varené zemiaky, zemiakovú kašu, tekvicové pyré, grilovanú zeleninu na spôsob asado a rôzne šaláty. Najobľúbenejší býva criolla salad, ktorý obsahuje kapustu, paradajky a cibuľu. 

Omáčky:
Omáčky chimichurri (olivový olej, koreniny petržlen, oregano, cesnak, paprika, chili papričky, vinný ocot), salsa criolla (môže byť podobná ako chimichurri iba bude mať zeleninu navyše, cibuľku, papriku, paradajky), salsa golf, berenjenas en escabeche (berenjenas je baklažán, ktorý sa pripraví v marináde z vinného octu, olivového oleja atď.) ensalada criolla, chimichurri rojo, salsa tuco, všetko sú to omáčky, ktoré sa zvyčajne používajú pri príprave mäsa na spôsob asado. 

Dezerty:
Ak ste v jedálnom lístku natrafili na tieto dezerty, určite sa do nich pustite. Postre Balcarce (orieškový koláčik balcarce s gaštanmi, krémom a kondenzovaným mliekom vznikol v argentínskom meste Balcarce v roku 1958) alebo Postre Vigilante (kombinácia sladkých zemiakov a krémového syru, má mnoho kombinácií s ovocím a všetky sú chuťovo fantastické), lahodný flan mixto (flan, ktorý poznáte, s kondenzovaným mliekom a krémom). Môžete vyskúšať aj hocijakú zmrzlinu, špan. helado. Argentína je známe skvelou zmrzlinou vďaka talianskemu kultúrnemu dedičstvu v krajine. Pustite sa aj do panqueques (je to ako naša palacinka a tu sa jedáva s polevou z kondenzovaného mlieka). Z kondenzovaného mlieka pripravujú aj vynikajúcu penu, ktorá môže mať aj čokoládovú variáciu, Dulce de Leche Mousse. Rogel, prípadne Alfajor Rogel alebo Mil Hojas de dulce de leche je to isté. Ide o ten istý koláčik, ktorý sa skladá z niekoľkých vrstiev (zvyčajne 8) upečenych tenkých plátkov jemného cesta, ktoré sú spojené sladkým krémom a ozdobené krémovou pusinkou. Nikto presne nevie, kde v krajine tento koláč vznikol, no v Argentíne sa jedáva pri hocijakej špeciálnej príležitosti, takže ho na svojej ceste môžete určite ochutnať. V neposlednom rade BUBO ešte odporúča koláčik chocotorta, ktorý sa skladá z niekoľkých vrstiev sušienok, ktoré sú spojené sladkým krémom z krémového syra. 

Ďalšie pochúťky, ktoré by sme mohli skôr zaradiť ako ľahký snack než dezert, sú alfajor (dve sušienky okrúhleho tvaru spojené s krémom), ktoré pochádzajú zo španielskej Andalúzie a do Argentíny ich priniesli práve títo Španieli a tento recept sa rokmi už samozrejme trochu pozmenil. Medialunas (sladké croissanty), Bolas de Fraile (malé šišky plnené krémom), pastelitos (vyprážané koláčiky v tvare hviezdy, ktoré obsahujú plnku z ovocia quince), pasta frola (z kukuričného cesta a z plnky quince, spoznáte ju podľa mriežkového zdobenia), sacramentos (podobné ako croissanty, len sú rovného tvaru), torta fritas (z vyprážaného cesta, podáva sa s džemom alebo sladkou plnkou). Všetky tieto pochúťky v Argentíne veľmi radi jedia s čajom maté alebo šálkou kávičky alebo iného čaju. 

Nápoje:
Argentína má celosvetovo známe vinárske oblasti. Na Mendozu natrafíte nejeden krát. Ak nepohrdnete kvalitným vínom, tak v Argentíne si určite doprajte famózne červené víno Malbec alebo aj biele víno Torrontes. Torrontes je charakteristické pre severné oblasti krajiny. Čo sa týka piva, odporúčame Vám Quilmes (light). Ak ste už boli niekedy v Brazílii alebo sa do nej chystáte, tak Quilmes Vám bude pripomínať brazílske Skol alebo Brahma. Potom môžete ísť aj po značke IPA, APA, Stout atď. A čo pijú dospelí Argentínčania za alkohol, keď si len niekam vyrazia? Radšej budú preferovať miešané drinky (ako fernet s kolou). Klasické "panáky" resp. "Shots" sú tu skôr už len pre mladých (Jägermeister alebo tequila). 

Odporúčané reštaurácie v Buenos Aires:

V Buenos Aires odporúčame navštíviť najstaršiu kaviareň mesta Tortoni - Argentínčania si prísne sledovali svoje prisťahovalecké vlny. Najviac imigrantov prichádzalo na konci 19. a začiatkom 20. storočia z Európy. Boli to najmä Taliani, Francúzi a Španieli. Práve kaviareň Tortoni, založená v roku 1858 francúzskym prisťahovalcom s menom Tuan je považovaná za najstaršiu kaviareň v celom Buenos Aires. Pán Tuan však kaviareň nepomenoval po sebe, ale po parížskej kaviarni toho istého mena, ktorá sa nachádza na Boulevard des Italiens v Paríži (kde sa často stretávala parížska elitná spoločnosť v 19. storočí). Kaviareň Tortoni sa nachádza na adrese 825 Avenida de Mayo - jednej z hlavných ulíc Buenos Aires, ktorá spája dve dôležité námestia, Námestie 25 Mája a Námestie Kongresu. V priebehu rokov navštívili kaviareň mnohí renomovaní ľudia, vrátane politikov Lisandra de la Torre a Marcelo Torcuato de Alvear a medzinárodných osobností ako Albert Einstein, Federico García Lorca, Hillary Clintonovej a Roberta Duvalla. V súčasnosti suterén funguje ako javisko pre umelcov jazzu a tanga a pre prezentáciu kníh a súťaží poézie. Kaviareň si zachovala výzdobu svojich prvých rokov, má knižnicu a v zadnej časti priestor na hranie biliardu, domino a kocky.

El Gaucho - v blízkom okolí Obelisku odporúčame argentínsku reštauráciu El Gaucho, kde pripravujú rôzne argentínske špeciality vrátane šťavnatých steakov. Prostredie je neformálne, reštaurácia je vyhľadávaná, čo je dobré znamenie. El Gaucho si môžete zvoliť v prípade obedu.

The Birra Lab - naša obľúbená piváreň, kde môžete zakončiť prehliadku Buenos Aires sviežim pivom a prípadne miesto, kde začať večer v tomto večnom meste tanga. Na mieste pripravujú aj jednoduché jedlá v podobe bohotej porcie hranoliek, burgrov, pizze či malých dezertov.

Casa Cruz - reštaurácia na adrese Uriarte 1658, C1414 DAR, Buenos Aires je medializovaná v krajine tým, že je to jedno z najlepších miest v meste kam sa môžete ísť najesť a určite nebudete sklamaný. Už pri vstupe Vás očarí dokonalý interiér, mahagónové drevo, temnejšie svetlo. Všetko pôsobí uhladene, štýlovo a luxusne. V kuchyni varí prvotriedny šéfkuchár Germán Martitegui. Kvalita je jeho druhé meno. Varia výborne domáce argentínske jedlá.

Sucre - ak nechcete opustiť Argentínu bez toho, aby ste nevyskúšali famózne hovädzie, tak zamierte do ďalšej reštaurácie SUCRE. V kuchyni šéfuje Gonzalo Sacot, pod vedením ktorého získala reštaurácia výborne ohlasy doma aj v zahraničí. Varia tradičné jedlo, no v spojení s luxusnou atmosférou reštaurácie, širokou ponukou domácich argentínskych vín, dokázali vytvoriť miesto, ktoré si každý zapamätá ako neobyčajné.

Elena - radi by ste si dali steak, kobe z argentinského hovädzieho? Nech sa páči, reštaurácia ELENA na adrese 1086/88 Buenos Aires AR-C AR, Posadas, C1011 ABB v hoteli FOUR SEASONS. Luxusné prostredie, elegantne vyrezaný nábytok, juhoamerický šmrnc tiež nesklame a garantuje gurmánsky zážitok. 

Don Julio - všetko mäso pochádza z dobytka, ktorý sa prirodzene pasie na dedinských lúkach za mestom Buenos Aires. Mäso starostlivo uskladňujú a chladia 21 dní, aby dosiahlo požadovanú zrelosť. Potom grill majster reštaurácie Don Julio, prezývaný jednoducho Pepe, pečie pre hostí na tradičnom grile. Zahryznite sa do šťavnatého mäska a popíjajte pri tom Malbec. Majiteľ reštaurácie Pablo Rivero, otvoril toto miesto v roku 1999, keď mal iba 20 rokov a dodnes nedá dopustiť na bife de cuadril, zadné hovädzie (rump steak), ktoré patrí  medzi jeho najobľúbenejšie jedlá. Reštaurácia sa nachádza v budove z 19. storočia a má rustikálny nádych. Prvý pohľad zavádza a prekvaúpí, že Don Julio patrí do TOP 5 najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky podľa World´s Best, zároveň vyhrali súťaž Art of Hospitality Awards v roku 2018, takže rozhodne ju môžete vyskúšať.

La Brigada - Toto je náš najobľúbenejší steak house v Buenos Aires. Legenda v hlavnom meste Argentíny, na rohu ulice San Telmo, kde Vám šéfkuchár Hugo Echevarrieta pripraví steaky, z ktorých chute a vône sa bude točiť hlava. Steaky sú tak mäkké, že by sa ich podarilo pokrájať aj lyžičkou. Kvalifikovaný personál Vám pomôže s výberom, tak že budete nadšený. Autentické old school miesto, kvalitné jedlo a neformálna rodinná a priateľská atmosféra dotvára vynikajúci dojem a garantuje gurmánsky zážitok.

Chila - Reštaurácia patrí medzi najvychýrenejšie v Buenos Aires. Je orientovaná na sezónne jedlá (vždy 10 rozličných menu v každej sezóne), dôsledne vyberané ingrediencie, multikultúrne tradície a inovatívnu prezentáciu argentínskej kuchyne. Mladý a talentovaný šéfkuchár Bargero sa priučil kulinárskemu remeslu v Paríži, v reštaurácii Mirazur, ktorú The World´s Best vyhlásil za najlepšiu reštauráciu na svete. V roku 2016 sa vrátil do Argentíny, kde jeden rok strávil v Chila. Mal v pláne odísť do Moskvy a pokračovať v kariére tam, no nakoniec sa rozhodol prijať ponuku natrvalo pracovať pre túto reštauráciu ako šéfkuchár. Medzi najfamóznejšie chody patrí chutná ryba black hake na artichokoch a hovädzie mäsko marinované v jogurte a v tradičnej chimichurri, ale aj mnoho ďalších jedál, ktoré budú pripravovať pred Vašimi očami v kuchyni, ktorú prerobili a presklikli obrovským oknom v roku 2017.

Odporúčané reštaurácie v El Calafate:

Parilla Mi Viejo - Avenida Del Libertador Gral. San Martin 1111, +542902 491 691. Je to reštaurácia strednej triedy, kde varia výborne. Moderná, čistá reštaurácia, ktorá nás zatiaľ nesklamala. Je možné, že sa sem vrátite aj druhý krát či už na obed alebo aj na večeru. Cez výklad vidno priamo do kuchyne, kde sa už zvŕta šéf-kuchár a čaruje tie najlepšie dobroty. Vôňa jahňacieho Vás zvábi dnu. 

La Tablita - Cnel. Rosales 28, +542902 491 065. Reštaurácia kúsok mimo centra, ale v pešej dostupnosti. Ak hľadáte príjemnú neformálnu reštauráciu okolo ktorej sa neprehŕňa množstvo turistov, zájdite si sem. Samozrejme, aj tu grilujú mäsko pred Vašimi očami, no na výber je aj mnoho iného jedla vrátane cestovným či výborných šalátov. Chutný jedálny lístok, príjemný personál a čisté prostredie. BUBO odporúča vyskúšať toto tiež!

Mi Rancho - Nenápadná reštaurácia na adrese 9 de Julio, Gdor. Moyano y, El Calafate, je to iba kúsok od hlavnej ulice mesta. Nachádza sa v malom domčeku z tehál, kde by Vás najprv nenapadlo vojsť. My však opäť odporúčame! Choďte. Keď vojdete, budete mať pocit, že ste u niekoho doma alebo na horskej chate. Je tam iba pár stolov a to to je lepšie a intímnejšie. Priateľská a neformálna atmosféra. Jedlo majú vynikajúce. Príjemná voľba na obed. Majú taktiež vynikajúce mäsko, skvelú zmrzlinu a lahodné vína. Nutná rezervácia na tel: +542902490540

Isabel cocina al disco - reštaurácia na adrese Calle Perito Moreno 95, El Calafate +54 2902 48-9000. Reštaurácia, kde ochutnáte typické patagónske jedlo Cordero patagónico (jahňacie mäso na špeciálnej panvici). Poctivo navarené. Priateľská, neformálna atmosféra. 

Odporúčané bary v El Calafate:

Borge y Alvarez Resto Bar - Avenida Del Libertador Gral. San Martin 1015

Yeti Ice Bar - Avenida Del Libertador 1359

Odporúčané reštaurácie v Ushuaia:

Reštaurácia Kaupé - Kaupé patrí taktiež medzi obľúbené podniky. Vyskúšajte vynikajúceho kraba zabaleného v palacinke na šafránovej omáčke alebo citrónovú zmrzlinu v omáčke zo šampanského. Podávajú aj vynikajúce ryby, čerstvo ulovené, takisto aj kráľovské kraby. Široký výber vín, červených, bielych, šampanské a iné drinky. Príjemné prostredie, vynikajúci personál...to všetko na adrese v Ushuai Pres. Julio Argentino Roca 470.

Reštaurácia La Cantina de Freddy - Tento podnik sa špecializuje na „Centollas“, obrie homáre, kraby a morské plody, seafood. Takisto majú výborné polievky a ryby všeobecne. Kraba, v 3 veľkostiach, vytiahnú z akvária podľa Vašej voľby. Ďalej postupujú s inštruktážou ako ho spracovať na tanieri (v cene) a k tomu všetkému výborné vína, ktorými je krajina tak známa. Kto nemá rad ryby či morské plody, tu si možno nevyberie. Každopádne reštauráciu je potrebné vopred kontaktovať kvôli rezervácii, pretože tu býva pravidelne plno.

Reštaurácia Kalma - je to vynikajúci argentínsky podnik, s domácou kuchyňou. Veľa ľudí tu chodí a objednáva si kraba, chobotnice alebo paellu, jemné, šťavnaté jedlo a takisto aj jahňacie. Majú tu výborné čokoládové koláče a aj zmrzlinu. Jedlo, ktoré sa doslova rozplýva na jazyku chutí geniálne. Netreba ani zabúdať na dokonalý servis a profesionálnych príjemných čašníkov, ktorý sa vyznajú.

Odporúčané reštaurácie v Bariloche:

Butterfly Restaurant na adrese Hua Huan 7831 Altura Bustillo Km. 7,9, San Carlos de Bariloche je pravdepodobne najvkusnejšia reštaurácia v celom mestečku. Čistý moderný interiér v kombinácií s minimalistickými ozdobami, obrovskými oknami, s výhľadmi na jazero Nahuel Huapi a so snehobielymi obrusmi na stoloch pôsobí v skutku veľmi ladne a okamžite sa tu začnete cítiť príjemne. Je tu pomerne málo stolov (okolo 7), atmosféra je preto veľmi intímna, takže rezervácia vopred je jednoznačne potrebná. 7 chodové menu obsahuje lokálne aj medzinárodné jedlo, napr. studenú polievku gazpacho, lososa, steak, fondue. Každé jedlo je, samozrejme, servírované v malej porcií, no prezentácia je vysokokvalitná. Milí ochotní čašníci dokonale ovládajú svoje remeslo a poradia presne tú kombináciu vín k jedlu, z ktorých budete nadšený. Toto miesto je ideálne aj na romantickú večeru pri západe slnka alebo prípadnú oslavu Vášho výročia, narodenín či inej špeciálnej príležitosti.

El Boliche de Alberto - tak táto reštaurácia je známa predovšetkým veľkými rozmermi steakov, ktoré Vám budú servírovať. A nie sú iba veľké, sú aj kvalitné a hodné svojej ceny. Tie budú zároveň vynikajúco ladiť k vínu, ktoré Vám pomôžu vybrať z vinnej pivnice. Ak hľadáte dobrú argentínsku kuchyňu, tak tu ju určite nájdete. Útulná a rodinná atmosféra. Nie je potrebné formálne oblečenie. Okrem toho nebojte sa na záver siahnuť po zmrzline s príchuťou whisky či domácom flane.

Familia Weiss Restaurants pri katedrále Our Lady of Nahuel Huapi, presnejšie na rohu hlavnej ulice O´Connor a Palacios je ďalšia skvelá možnosť, kde sa dobre najesť. Drevený interiér, drevené trámy, vkusné ozdoby, všetko Vám dodáva pocit, že ste sa ocitli na horskej chate v divokej prírode Patagónii. Reštaurácia je preto veľmi útulná, príjemná a má rodinnú atmosféru. Počas dňa to tu preto srší aj životom. Je tu oveľa viac stolov a aj porcie jedla sú tiež poctivejšie. Nie je nutné formálnejšie oblečenie. Čašníci v tradičnom oblečení splnia všetky Vaše priania. Opýtajte sa na voľný stôl pri okne s výhľadom a bude sa Vám tu páčiť ešte viac. Cez veľké okná štipľavé patagónske slnko presvieti miestnosť aj Vaše taniere s lahodným jedlom. Do Bariloche v minulosti prichádzali imigranti zo Strednej Európy a preto v tejto "alpskej" dedinke nájdete takmer v každej reštaurácií pomerne nám známe jedlá. Familia Weiss Vám ich ponúka v kombinácií s argentínskou kuchyňou. Steak fondue, guláš, opekané zemiaky, ryby, šaláty, cestoviny, lahodná zmrzlina a iné dezerty opantajú Vaše zmysli. Odporúčame Cordero Patagonico, lahodné jahňacie, ktoré treba v Patagónii jednoznačne ochutnať.

Alto el Fuego je reštaurácia, ktorá sa nachádza hlbšie v meste, no je iba 1 km na pešo od katedrály. Je ladená v podobnom chatovom štýle ako reštaurácia Familia Weiss, ale je oveľa menšia. Atmosféra rodinnej horskej chaty a fantastické argentínske jedlo, steaky, na ktoré budete dlho spomínať. Parrilla, argentínske barbeque, čaká na Vás na ulici 20 de Febrero 451. Veľké porcie a takisto aj veľa možnosti oblohy k jedlu a výberu tých správnych vín. 

Punto Panorámico - táto reštaurácia sa nachádza mimo mesta, ale tie panoramatické výhľady z nej sú fantastické. Ak máte voľné popoludnie, je ukážkové počasie a dobrá viditeľnosť, neváhajte nasadnúť do taxíka. Vzdialenosť od hotela 17 km, na adrese Ruta Provincial 77, Cto Chico 300, 8400 · +54 9 294 458-3786. Najlepšie miesta sú na otvorenej terase, takže neváhajte vopred poistiť si stôl a zavolať do reštaurácie, spraviť si rezerváciu (outdoor deck table). Výhľady na jazero a nad ním ohromné hory sú jedinečné. Rodinná reštaurácia, v ktorej sa varí skôr domáce jedlo, je chutné a nie je nutné formálne oblečenie. Každopádne viac ako jedlo si jednoznačne zapamätáte, a zvečníte aj na fotografiách, tie výhľady na krásnu prírodu. 

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.