Bhutánska kuchyňa je u nás jednou veľkou neznámou. Bhutánsku kuchyňu ovplyvnil aj neďaleký Tibet aj India. Bhutánci si zamilovali dve chute a tou je čili a syr, ktoré vedia dokonale prepájať a vedia vďaka nim vytvoriť zaujímavé jedlá. Ak milujete pikantné jedlá, tak bez tohto jednoducho Bhután neopustite. 

Národným jedlom krajiny je jedlo zvané Ema Datsi, teda čili papričky s roztopeným syrom. Je to exotická polievka s intenzívnou vôňou aj chuťou. Ema znamená chili papričky a datsi znamená syr. Skladá sa teda len z dvoch ingrediencii. V Tibete ju volajú "churu". Domáci hovorievajú, že ak sa pokúsite uvariť churu, celá ulica bude ihneď vedieť o čo sa snažíte.

Odporúčame vyskúšať aj shamu datshi, čo je jedlo pripravené dusením hríbov vo vode, oleji a štipľavej paprike. Nakoniec sa do jedla pridáva ešte syr, ktorý sa pekne rotopí a vynikajúco k tomu pasuje miska práve dovarenej ryže alebo chrumkavý chlebík.

Okrem nich si tu viete vychutnať aj Kewa Datsi, zemiaky so syrom, ku ktorým pasuje aj ryža alebo chlebík puri. Je určite menej štipľavé ako ema datsi a preto kewa datsi obľúbujú hlavne deti a turisti. Zemiaky sa v Bhutáne nezvykli konzumovať približne do 70. rokov, takže Kewa Datsi môžeme považovať za novodobé jedlo.

Phaksha Paa je ďalšie bhutánske jedlo, ktoré pozostáva zo sušeného bravčového mäsa a štipľavých chili papričiek. Toto jedlo má niekoľko variácii. Môžete ho odchutnať spolu s reďkovkou alebo špenátom, prípadne s bok choy (typ kapusty). Môžete ho dostať naservírované aj s knedlíkom, ktorý bol naplnený syrom, čo jedlu dodá inú chuť.

Jasha Maroo je tradičné štipľavé jedlo, ktoré pozostáva z kuracieho mäsa, ktoré bolo nakrájané na kocky a ktoré sa varilo spoločne s ingredienciami ako zázvor, chilli, cesnak a paradajková omáčka. Servíruje sa spoločne s červenou alebo hnedou ryžou.

Vynikajúco chutí aj Momo, plnené taštičky, ktoré ochutnáte aj v Indii aj v Nepále. Obľúbeným mäsovým jedlom je Shakam Paa, kde sa dá dokopy sušené, hovädzie mäso, zemiaky, zeleninu a čili. Najčastejšou prílohou v Bhutáne sú placky alebo ryža, pričom bhutánska, červená ryža patrí medzi najlepšie v regióne.

V Bhutáne nájdete aj lokálne pivo. Volá sa Druk (stojí cca 3-5 EUR) a ak radi ochutnávate rôzne pivá po svete, toto je povinná jazda. Nájdete tu aj kvasnicové pivo Red Panda. Špecialitou je broskyňové víno alebo ryžový Arak. Z nealkoholických nápojov prevláda čaj, objavuje sa aj káva a napríklad v kaviarničkách v Pare si viete vychutnať aj kávu zo stroja.

Aj najväčší gurmáni budú nadšení, pretože táto krajina je rozhodne gastronomickým zážitkom. Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme tie najlepšie a overené reštaurácie.

Reštaurácie, ktoré odporúčame v Bhutáne:

Hotel Ghasel (Thimpu)  – Nordzin Lam, Thimphu, Bhutan – Skvelé miesto na to, aby ste mohli ochutnať bhutánsku aj indickú kuchyňu je reštaurácia hotela Ghasel. Funguje od roku 1997 a je prvou vegetariánskou reštauráciou v Bhutáne. Najobľúbenejšími jedlami sú rôzne druhy zeleninových kari alebo thali s niekoľkými miskami, kde nájdete pestrú paletu indických chutí. Ochutnajte tu tenučkú placku Masala Dosa plnenú zmesou zemiakov a korenín.

Chig Ja Gye (Thimpu)  – Samten Lam, Chubachu Thimpu, 11001, Bhutan – Ak hľadáte fine dining v bhutánskom hlavnom meste, vyberte sa do luxusného hotela Taj Tashi, kde nájdete reštauráciu Chig Ja Gye, ktorá bude spĺňať presne vaše predstavy o dokonalom gastronomickom zážitku. Špecializuje sa na lokálnu, bhutánsku kuchyňu a tak medzi top jedlami vyniká Ema Datsi. Ide o drahšiu reštauráciu, no každé euro tu stojí za to. Počítajte, že za večeru pre jednu osobu miniete okolo 50 EUR.

Babesa Village Restaurant (Thimpu)  – Thimphu Express Way, Near Doutor Tobgyel School, Thimphu 00975, Bhutan – Zaujímavá reštaurácia síce neleží v centre Thimpu, ale ak chcete ochutnávať poctivé, domáce, bhutánske jedlo, tak sa oplatí vydať sa za mesto do tohto podniku. Čaká vás tu tradičné servírovanie v drevených miskách a na výber máte viacero bhutánskych chuťoviek. Skúste Ema Datsi, Kewa Datsi alebo mäso na čili.

Karma´s Coffee (Thimpu)  – Zhamling Building, Thimphu, Bhutan – Ak máte chuť si len tak posedieť v Thimpu na káve alebo na čaji, tak lepšie miesto ako Karma´s Coffee nenájdete. Leží priamo v centre, je tu príjemná atmosféra, skvelý výber nápojov a stretávajú sa tu pomerne zaujímaví ľudia. Nadýchnite sa atmosféry tohto miesta.

Tou Zaiga (Paro)  – Restaurant of Bongde Institute of Hotel and Tourism, Paro 00975, Bhutan – Veľmi dobrou voľbou na poli gastronómie v bhutánskom Pare je reštaurácia Tou Zaiga v hoteli Bongde. Ponúka európske, indické, aj bhutánske jedlá a atmosféru dotvárajú tradičné bhutánske detaily aj výhľady na celé údolie. V ponuke majú aj zbierku dezertov a k jedlu si vychutnajte indické, červené víno Sula.  

Bukhari in Uma by COMO (Paro)  – Paro Valley, Paro, Bhutan – Jednu z najunikátnejších reštaurácii Bhutánu nájdete v Paro v luxusnom hotelovom rezorte Uma by COMO. Patrí medzi najlepšie reštaurácie v krajine nielen vďaka prostrediu s výhľadom na Himaláje, ale aj pre svoje jedlo, ktoré pripravuje indonézsky šéfkuchár. V kuchyni spája lokálne tradície a chute s tými medzinárodnými a vzniká tak unikátny koncept fúzie, ktorej podľahnete. Skúste angus stejk so sladkou cibuľkou alebo rybu pripravovanú s baklažánom, quinoou a feniklom.

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.