Minister dopravy Alemu Sime ohlásil, že Etiópia s okamžitou platnosťou zavedie iba elektrické autá. Celý svet sa na prechod zo spaľovacích motorov pripravuje postupne,…
Strava, jedlo a reštaurácie Etiópia
Etiópska strava je odlišná od ostatných krajín ktoré v Afrike poznáme. Má vlastné recepty a typické jedlá. Asi najznámejšou súčasťou a akýmsi základom miestnej kuchyne je indžera. Je to tenká placka, často s priemerom až 70 cm, ktorá má kyslastú chuť. Pripravuje sa zo semien trávy teff (milička) a základ sa nechá niekoľko dní fermentovať. Potom sa masa rozleje na platňu, kde sa upečie. Sú dva typy, bledá a tmavá. Na takto pripravenú indžeru sa kladú rôzne jedlá. Stoluje sa spoločne, je sa z jednej veľkej tácky, kde je celé toto jedlo naložené a konzumuje sa pravou rukou. Na indžere je naložená zmes mäsových aj vegetariánskych jedál na jednotlivých hromádkach. Veľmi obľúbené sú strukoviny, jednou z hlavných je šošovica. Tú pripravujú na niekoľko spôsobov ako prílohu. Jedným z hlavných samostatných jedál je shiro. Pripravuje sa z cíceru a dochucuje koreninami. Táto „pasta“ sa je s indžerou a zeleninou. Do niektorých variácií sa pridáva grilované, na kúsky nakrájané mäso. Iným mäsovým pokrmom je wat. Je to niečo ako kari-guláš a pripravuje sa z rôznych druhov mäsa. Na raňajky majú domáci najradšej fir-fir (alebo fit-fit). Je to na kúsky nakrájaná indžera, ktorá je zmiešaná a na masle opražená s cibuľou a koreninami. Najčastejšie so zmesou zvanou berbera. Okrem takýchto tradičných jedál sa tu stretnete s hovädzím gulášom, ktorý je ale výrazne odlišný od nášho. Zaujímavou je verzia pripravovaná so sladkovodnými rybami (fish goulash). Vzhľadom k histórií a talianskej prítomnosti, vo väčšine reštaurácií Vám vedia pripraviť a na jedálnom lístku často ponúkajú, cestoviny (hlavne špagety) s rôznymi omáčkami. Komu sa už nebude žiadať etiópska kuchyňa, toto je najčastejšie východisko. Špagety s mäsovou alebo zeleninovou omáčkou vedia pripraviť veľmi chutne. Na ulici na veľa miestach uvidíte mäsiarstva, kde v otvorenom obchodíku visia kusy mäsa. Okrem priameho predaja tu často majú aj sedenie, kde si miestni chodia pochutiť na surovom hovädzom mäse. V podstate ide o akýsi jednoduchý tatársky biftek. Kúsky mäsa nakrájané na malé kocky si tu však namočia do pripravených koreninových zmesí a jedia samotné, poprípade s indžerou. Takémuto jedlu tu hovoria gored gored. Podobnému, ale mletému a v koreninách marinovanému hovädziemu mäsu sa hovorí kitfo. Nakoľko sa jedná o surové mäso, neodporúčame ho našincom konzumovať.
Veríme, že etiópskej kuchyni nedáte košom a vyskúšate aj tieto exotické jedlá.
Vodu nikdy nepite z kohútika, ani v hoteloch! Ovocie si vždy ošúpete a väčšinu vecí budete konzumovať až po tepelnom spracovaní. Sú to jednoduché pravidlá ako všetky dôležité pravidlá v živote. Keď ich budete dodržiavať, problémy mať nebudete! Etiópia je chudobná krajina a preto neočakávajte gurmánske hody na štýl all inclusive hotela v Dominikánskej republike. Ochutnáte miestnu stravu a miestne špeciality a hladní určite nebudete.
Etiópska káva patrí medzi najkvalitnejšie na svete, no jej príprava je úplne iná, než na akú sme zvyknutí. S obľúbeným strojovým espressom sa tu často nestretnete a tak ho uvidíte opäť až doma. Občas sa naskytne príležitosť v hoteli. Pivo zoženieme všade a je chutné. Ochutnajte značky ako Walia, Habesha alebo St.George.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Takéto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Habesha 2000: V centre veľvyslanectiev a medzinárodných inštitúcií sa nachádza najpopulárnejšia kultúrna reštaurácia, Habesha 2000. Spája sa tu dobré jedlo s príjemným prostredím a všetko je obohatené o prehľad kultúrnych tradícií z rôznych regiónov Etiópie. Tu uvidíte rozdiely v tancovaní medzi regiónom Tigray a Amhara, neuveriteľné „hádzanie“ hlavou a mnoho ďalšieho. Rovnako aj jedlo je prehľadom rôznych oblastí a chutí celej krajiny. Tu si vychutnáte kávový ceremoniál a doprajte si dobrú bunnu. Reštaurácia, kde sa spája jedlo so zábavou, tak ako je to zvykom aj v malých mestách a dedinách.
Reštaurácie
Štýlové reštaurácie
Habesha 2000
Addis Ababa
Etiópia
V centre veľvyslanectiev a medzinárodných inštitúcií sa nachádza najpopulárnejšia kultúrna reštaurácia, Habesha 2000. Spája sa tu dobré jedlo s príjemným prostredím a všetko je obohatené o prehľad kultúrnych tradícií z rôznych regiónov Etiópie. Tu uvidíte rozdiely v tancovaní medzi regiónom Tigray a Amhara, neuveriteľné „hádzanie“ hlavou a mnoho ďalšieho. Rovnako aj jedlo je prehľadom rôznych oblastí a chutí celej krajiny. Tu si opäť vychutnáte kávový ceremoniál a doprajte si dobrú bunnu. Reštaurácia, kde sa spája jedlo so zábavou, tak ako je to zvykom aj v malých mestách a dedinách.
Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály
Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…
Blog Karavány - viac ako obchod na ceste
Historické karavány boli väčšie či menšie skupiny skladajúce sa často z viacerých ľudí a nosných, alebo ťažných zvierat. Obvykle chodili za…
Blog Južná Etiópia - kmene rieky Omo
Azda najdostupnejšou Afrikou, kde je stále možné stretnúť rôzne kmene žijúce tradičným spôsobom, je južná Etiópia. V regióne dolného Omo, ktorý je…
Blog Kávový rituál v Etiópii
„Zavri oči a keď uvidíš anjelov, vtedy sa dotýkaš neba, vtedy piješ prvú šálku kávy" Zavri oči, keď počuješ anjelov, vtedy piješ druhú šálku…
8.4.1946 vzlietol prvý pravidelný let do Káhiry cez Asmaru. Spoločnosť Ethiopian Air lines bola založená len pár mesiacov predtý…
Ethiopia, alebo u nás Etiópia je krajina, ktorá vo väčšine z nás vyvolá pocit a predstavu hladu, nedostatku a trá…
Ty si Tigrinja, si Tigrejka? Skúšam na chudučkú peknučkú letušku s krížikom na retiazke na krku, po tom, čo som vypil poh…