Etiópska strava je odlišná od ostatných krajín ktoré v Afrike poznáme. Má vlastné recepty a typické jedlá. Asi najznámejšou súčasťou a akýmsi základom miestnej kuchyne je indžera. Je to tenká placka, často s priemerom až 70 cm, ktorá má kyslastú chuť. Pripravuje sa zo semien trávy teff (milička) a základ sa nechá niekoľko dní fermentovať. Potom sa masa rozleje na platňu, kde sa upečie. Sú dva typy, bledá a tmavá. Na takto pripravenú indžeru sa kladú rôzne jedlá. Stoluje sa spoločne, je sa z jednej veľkej tácky, kde je celé toto jedlo naložené a konzumuje sa pravou rukou. Na indžere je naložená zmes mäsových aj vegetariánskych jedál na jednotlivých hromádkach. Veľmi obľúbené sú strukoviny, jednou z hlavných je šošovica. Tú pripravujú na niekoľko spôsobov ako prílohu. Jedným z hlavných samostatných jedál je shiro. Pripravuje sa z cíceru a dochucuje koreninami. Táto „pasta“ sa je s indžerou a zeleninou. Do niektorých variácií sa pridáva grilované, na kúsky nakrájané mäso. Iným mäsovým pokrmom je wat. Je to niečo ako kari-guláš a pripravuje sa z rôznych druhov mäsa. Na raňajky majú domáci najradšej fir-fir (alebo fit-fit). Je to na kúsky nakrájaná indžera, ktorá je zmiešaná a na masle opražená s cibuľou a koreninami. Najčastejšie so zmesou zvanou berbera. Okrem takýchto tradičných jedál sa tu stretnete s hovädzím gulášom, ktorý je ale výrazne odlišný od nášho. Zaujímavou je verzia pripravovaná so sladkovodnými rybami (fish goulash). Vzhľadom k histórií a talianskej prítomnosti, vo väčšine reštaurácií Vám vedia pripraviť a na jedálnom lístku často ponúkajú, cestoviny (hlavne špagety) s rôznymi omáčkami. Komu sa už nebude žiadať etiópska kuchyňa, toto je najčastejšie východisko. Špagety s mäsovou alebo zeleninovou omáčkou vedia pripraviť veľmi chutne. Na ulici na veľa miestach uvidíte mäsiarstva, kde v otvorenom obchodíku visia kusy mäsa. Okrem priameho predaja tu často majú aj sedenie, kde si miestni chodia pochutiť na surovom hovädzom mäse. V podstate ide o akýsi jednoduchý tatársky biftek. Kúsky mäsa nakrájané na malé kocky si tu však namočia do pripravených koreninových zmesí a jedia samotné, poprípade s indžerou. Takémuto jedlu tu hovoria gored gored. Podobnému, ale mletému a v koreninách marinovanému hovädziemu mäsu sa hovorí kitfo. Nakoľko sa jedná o surové mäso, neodporúčame ho našincom konzumovať.

Veríme, že etiópskej kuchyni nedáte košom a vyskúšate aj tieto exotické jedlá.

Vodu nikdy nepite z kohútika, ani v hoteloch! Ovocie si vždy ošúpete a väčšinu vecí budete konzumovať až po tepelnom spracovaní. Sú to jednoduché pravidlá ako všetky dôležité pravidlá v živote. Keď ich budete dodržiavať, problémy mať nebudete! Etiópia je chudobná krajina a preto neočakávajte gurmánske hody na štýl all inclusive hotela v Dominikánskej republike. Ochutnáte miestnu stravu a miestne špeciality a hladní určite nebudete.

Etiópska káva patrí medzi najkvalitnejšie na svete, no jej príprava je úplne iná, než na akú sme zvyknutí. S obľúbeným strojovým espressom sa tu často nestretnete a tak ho uvidíte opäť až doma. Občas sa naskytne príležitosť v hoteli. Pivo zoženieme všade a je chutné. Ochutnajte značky ako Walia, Habesha alebo St.George.

Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Takéto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.

Habesha 2000: V centre veľvyslanectiev a medzinárodných inštitúcií sa nachádza najpopulárnejšia kultúrna reštaurácia, Habesha 2000. Spája sa tu dobré jedlo s príjemným prostredím a všetko je obohatené o prehľad kultúrnych tradícií z rôznych regiónov Etiópie. Tu uvidíte rozdiely v tancovaní medzi regiónom Tigray a Amhara, neuveriteľné „hádzanie“ hlavou a mnoho ďalšieho. Rovnako aj jedlo je prehľadom rôznych oblastí a chutí celej krajiny. Tu si vychutnáte kávový ceremoniál a doprajte si dobrú bunnu. Reštaurácia, kde sa spája jedlo so zábavou, tak ako je to zvykom aj v malých mestách a dedinách.

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.