Cena teplej stravy v Bolivii je veľmi rozdielna a závisí od typu reštaurácie. Najlacnejšie sa dá najesť na ulici a na trhoch. V reštauráciách pre turistov sú ceny podobné ako na Slovensku, miestami drahšie. Bolívia je v porovnaní s Peru lacnejšia, je sa tu prevažne kura.

Upozorňujeme, že voda vo vodovodnej sieti nie je pitná. Všade predávajú balenú pitnú vodu a takisto všade kúpite rovnaké nealkoholické nápoje ako v Európe. Počítajte s tým, že pivo k obedu Vás môže stáť toľko, čo celý obed (v Bolívii napríklad aj 3-4 USD).

V Bolívii si na raňajkách si môžete pochutnať na čerstvo-upečenych tradičných salteñas, ktoré sú plnené kuracím alebo hovädzím mäsom. V Bolívii sú obľúbené aj ako snack počas dňa.

Z bežných bolívijských polievok Vám odporúčame ochutnať sopa de mondongo, hovädziu polievku so zeleninou. Táto polievka je v Latinskej Amerike celkom známa a jej recept ma mnoho variácii. Zvyčajne však bude obsahovať zemiaky, casavu, kukuricu, kapustu, banány, cibuľku, koriander a avokádo. Z chuti a vône budete cítiť typické latino korenie achiote. Z netradičných polievok odporúčame aj sopa de mani, ktorá sa pripravuje z hovädzieho alebo kuracieho mäsa, arašidov a zemiakov. Vedia ju spraviť aj vo vegetariánskej verzii. Možno Vás prekvapí, že Vám ju naservírujú tak, že do nej pridajú hranolky a posypu ich petržlenom.

Ak obľubujete jednoduché jedlo obsahujúce kura, môžete si vybrať picante de pollo, ktoré je v Bolívii veľmi známe. Uvarení sa kuracie mäso, do neho sa pridá zelenina, paradajky, cibuľka, cesnak, zemiaky, okorení sa oregánom a posype petržlenom. Naservírujú Vám ho spoločne s ryžou alebo varenými zemiakmi ako prílohou. 

Ďalšou domácou pochúťkou je mojadito, ktoré pochádza zo západnej časti krajiny a môžete ho jesť na raňajky, obedy alebo večere. Je to na Vás. Mojadito pozostáva z ryže, sušeného mäsa (kuracina, kačka alebo hovädzie) a z pokrajanej paradajky a cibuľky. Nezabudnú Vám pridať volské oko alebo vyprážaný banán. Toto jedlo si v Bolívii pripravovali ešte skôr ako prišli Španieli. Ďalšou skvelou pochúťkou je grilované anticucho, hovädzie mäso na špíze. Ešte pred príchodom Španielov anticucho bolo pripravované z mäsa lamy.

Pique Macho je ďalšie skvelé bolívijské jedlo, ktoré vzniklo pravdepodobne niekde hlboko v Andách. Ak si objednáte Pique Macho, na tanieri Vám prinesú opekané hranolky s kúskami hovädzieho mäsa, klobásky, vajíčok, syra a zeleniny (cibuľka, chili paričky a papriky). Zvyčajne sa k tomu podáva aj omáčka v podobe kečupu alebo majonézy.

Ak si objednáte silpancho, očakávajte, že Vám prinesú veľkú porciou jedla, ktoré pozostáva z dávky ryže, zemiakov na pare, rezňa (hovädzí alebo kurací) a volského oka. Obľúbené domáce jedlo. Nezabudnú ho posypať ešte s mixom cvikle, cibule a petržlenu.

Ak si nebudte vedieť vybrať z prílohy k hlavnému jedlu, môžete si zvoliť typické arroz con queso, krémová syrová ryža. A ako omáčku či už do polievky, na grilované mäso alebo ako prílohu k zelenine, si môžete zvoliť llajua, ktorá je autentická pre krajinu a pripravuje sa z locoto chili papričiek, bolivíjskeho koriandru quilquina a paradajok.   

Ak obľubujete street food, v Bolívii sa poobzerajte po tzv. cuñape. Ich povrch je chrumkavý, no vnútro je syrové a veľmi jemné. Poobzerajte sa aj po Sanduíche de Chola, bolivíjsky sandwich, do ktorého sa pridáva mäso (bravčovina), salsa a pokrásaná zelenina. Zo zeleniny to je pomerne často mrkva alebo cibuľka, no a vynikajúco k tomu pasuje vychladené pivo, dobrý výhľad, pokoj a relax. Ideálny poobedný snack.

Plato paceño je vegetariánske jedlo, ktoré pozostáva z fazuliek, zemiakov, kukurice a vyprážaného syru a v Bolívii sa konzumuje na obed alebo večeru. Nemalo by obsahovať mäso a malo by ostať tradičné vegetariánske, no mnoho reštaurácii k nemu predsa len podáva aj mäso. Zaujímavý pokrm je aj pamaku. Pamaku je spôsob prípravy jedla "underground", v ohnisku pod zemou na dreve alebo uhlíkoch. Zvyčajne teda takto pečú mäso, ktoré sa potom podáva s banánmi, zemiakmi, casavou. Autentické bolivíjske bude pre Vás aj jedlo, ktoré sa nazýva majao. Pochádza ešte z čias, keď krajinu kolonizovali Španieli. Pozostáva zo sušeného hovädzieho mäsa, ryže a zeleniny (paradajky, cibuľka), ktoré sa okorenia s chili. V niektorých reštauráciach k nemu pridajú aj voľké oko alebo plátky usmaženého banánu. 

Nápoje: v Bolívii sa pije singani, druh brandy, ktoré sa produkuje už od 16. storočia a je to tak povediac alternatíva k španielskemu orujo. Pije sa zväčša čisté, niekedy s ľadom a s plátkom limetky. Nájdete ho však aj v koktailoch, napr. chufly, sucumbé, coctel de tumbo či yungueño. Všetky charakteristické pre krajinu. Flašku singani môžete doniesť aj niekomu domov ako darček. Ak preferujete nealkoholický drink, tak môžete ochutnať mocochinchi, ovocný cider s príchuťou broskyne, ktorý obsahuje ešte ingrediencie ako škorica, hrozienka, pomarančový džús, citrónová kôra a cukor. Sladké a osviežujúce. 

Odporúčané reštaurácie v La Paze:

La Casona Restaurante - je fantastická reštaurácia v La Paze, ktorú v BUBO už veľmi dobre poznáme. Chodíme tu takmer vždy a nikdy nesklamala. Nachádza sa v hoteli La Casona na hlavnom námestí Plaza Mayor. Veľký bufet plný šalátov, polievky podľa chuti a hlavné jedlá ako kura na víne, vynikajúce milanesas (juhoamerický rezeň), šťavnaté pečené jahňacie, netradičná grilovaná lama alebo grilovaný pstruh trucha. Odporúčame aj polievku Chupe de Quinoa, kde hlavnou prísadou je známa quinoa, andské korenie, zemiaky, výhonky rastlinky huacataya a hovädzie mäso. Príjemná koloniálna atmosféra. Odporúčame v čase obeda. Večere formou A la carte.

Reštaurácia hotela Real Plaza Hotel & Convention Center - je taktiež vynikajúca možnosť, ak potrebujete zájsť na výbornú (aj romantickú večeru so svojou polovičkou). Táto reštaurácia okrem vynikajúceho jedla ponúka aj famózny výhľad na vysvietený La Paz. Nachádza sa 2 km od Playa Mayor pri malom parku/námestí s názvom Plaza Bolívia v priestoroch hotela Real Plaza na hornom poschodí. Recepčný radi nasmerujú.

Gustu Restaurante - toto je v La Paz veľmi oceňovaná reštaurácia a ocitla sa aj v rebríčku 50 najlepších reštaurácií Bolívie. Ako to je možné? Za všetkou snahou stojí Claus Meyer. Ak Vám meno nič nehovorí, tak určite dánska reštaurácia Noma, už niečo naznačuje. Má veľmi príjemné a čisté prostredie. Funguje od roku 2013. Dánsky podnikateľ tu svojej povesti neostal nič dlžný. Varia famóznu juhoamerickú kuchyňu a lahodné bolívijské jedlá. Servírovanie aj čašníci...všetko prvotriedne. Nenachádza sa v centre mesta. Je od neho vzdialená cca 10 km, takže dostanete sa do nej taxíkom a na adresu Ave Costanera 10.

Ali Pacha Restaurante - Top vegetariánska reštaurácia, elegantné formálne prostredie a jedlo, po ktorom sa budete cítiť zdravo a fantasticky uprostred chaosu uličiek starého La Pazu. Perfektné miesto aj pre romantikov. Aj táto reštaurácia sa ocitla v rebríčku TOP 50 najlepších reštaurácii celej Latinskej Ameriky. Názov reštaurácie je z jazyku Aymara a v doslovnom preklade by to znamenalo rastlinný vesmír. Kuchyni šéfruje Sebastián Quiroga, ktorý pôsobil aj v reštaurácií Gustu. Famózne tasting menu pozostáva zo 7 chodov a ingrediencie sú výhradné lokálne. Ali Pacha nájdete na adrese Calle Colon 1306 esquina Potosí, Centro Histórico v historickom centre mesta v blízkosti Plaza Mayor.

Odporúčané reštaurácie v Sucre:

Café Mirador - nevieme povedať či je toto miesto populárne viac kvôli výhľadu alebo kvôli jedlu. Počas jasného dňa sa zadívate pri kávičke do dialky na nepravidelné strechy domov a budov tohto čarovného mestečka. Odporúčame drink a západ slnka.

La Taverne - bez pochýb toto bude tá najlepšia reštaurácia, kde Vám budú variť európske jedlá, predovšetkým známe z Francúzska.

El Patio Salteñeria - krásne koloniálne patio a v ňom učupená populárna reštaurácia špecializujúca sa na bolívijske buchtičky, ktoré sa volajú saltenas. Nie je nič krajšie ako sem pribehnúť ráno a jednu teplu z pece si stihnúť uchmatnúť.

← Strava, jedlo a reštaurácie (zoznam krajín)

E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4429 5210€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4350
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

17 dní

Trvanie

3992 4990€
E

Amerika  

Južná Amerika, Oceánia, Veľkonočný ostrov, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

19 dní

Trvanie

5942 6990€
Salar de Uyuni - magnet pre fotografov, ktorý vznikol vďaka slzám bohyne Salar de Uyuni

Salar de Uyuni Salar de Uyuni - magnet pre fotografov, ktorý vznikol vďaka slzám bohyne

Najslávnejšia a najväčšia soľná púšť sveta. Klenot Bolívie, kde slovo perspektíva naberá úplne iný význam. Tri nezabudnuteľné expedičné dni na…

Ivana Tomášová 27 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
La Paz - najvyššie položené hlavné mesto sveta La Paz

La Paz La Paz - najvyššie položené hlavné mesto sveta

La Paz, neoficiálne hlavné mesto Bolívie a najvyššie položené hlavné mesto sveta, upúta vašu pozornosť na prvý pohľad. Mesto, ktoré leží vo výške 3…

Ľubor Kučera 14 min. čítania
Ako sme prežili Cestu smrti Blog

Blog Ako sme prežili Cestu smrti

Na dobrodružnej expedícii po Južnej Amerike sme sa s našou BUBO skupinou dostali aj do magickej Bolívie. Okrem iných krás tejto krajiny tu máme…

Daniela Mihaldová 6 min. čítania