O Tuarégoch a Azawade som napísal kratučký blog po návrate z Timbuktu (Mali) a Agadez (Niger). Je to hutná obsiahla správa, ktorá vám mnohé vysvetlí.Strávil som s…
Strava, jedlo a reštaurácie Mali
Zoberte si vyslovene len maškrty, bez ktorých si neviete pobyt predstaviť. Do každej krajiny je povolené doviezť jeden liter tvrdého alkoholu. Z nápojov dostať kúpiť všetko od coly cez pivo, víno až po whisky. Vodu budeme kupovať v 1,5 l fľašiach. Základnou vecou je, že vodu nebudeme nikdy piť z kohútika, ani v hoteloch! Ovocie si vždy ošúpeme a väčšinu vecí budeme konzumovať až po tepelnom spracovaní. Sú to jednoduché pravidlá ako všetky dôležité pravidlá v živote. Keď ich budete dodržiavať, problémy mať nebudete! Výber jedla bude užší, a väčšinou pôjde o jednoduché jedlá. Mimo turistických trás nečakajte žiadne luxusné reštaurácie, no o jedlo nebude núdza. Nasýtime sa africkej stravy, typická je ako príloha kukuričná kaša (jedáva sa ku všetkému – k mäsu aj k zelenine alebo samotná).
Je chutná a cenovo prístupná. Hlavnými jedlami budú raňajky a večera, obed bude často strávený v aute. Sprievodca Vás na podobné skutočnosti vopred upozorní a každý si individuálne nakúpi, aby mal vždy niečo na zahryznutie. S teplou večerou rátajte po príchode do lodge/hotela. Takmer každý hotel má svoju reštauráciu. Ceny v reštauráciách sa pohybujú okolo 3–25 eur (závisí od typu jedla).
Úroveň reštaurácií a obsluha je iná než ste zvyknutí. Obsluha trvá dlhšie a aj obyčajná omeleta môže byť problém. Všetko sa však napokon vyrieši. Buďte vždy trpezliví, africký čas funguje rovnako pre všetkých.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Reštaurácie
Štýlové reštaurácie
Le Loft de Bamako Restaurant
Bamako
Mali
Reštaurácia s dlhoročnou tradíciou, ktorá ponúka africko - francúzsku kuchyňu. Šéfkuchár a majiteľ sa inšpirujú sezónnymi produktmi, ktoré používajú pri varení. Snažia sa byť inovatívni a inventívni a na menu to je vidieť. Netradičné kombinácie surovín Vám na tanier prinesú jedinečný zážitok. Prostredie pripomína klasickú éru francúzskych reštaurácií a na stenách tu nájdete množstvo dobových fotografií a ponoríte sa tak do histórie tejto krajiny.
Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály
Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…
Prémiový blog Najbohatší muž sveta
Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates, Waren Buffet? Zakladatelia Tesly, Amazonu, Microsoftu, Berkshire Hathaway. Nie, nie, to sú chudáci oproti…
Blog Karavány - viac ako obchod na ceste
Historické karavány boli väčšie či menšie skupiny skladajúce sa často z viacerých ľudí a nosných, alebo ťažných zvierat. Obvykle chodili za…
Blog Ibn Battúta – najväčší moslimský cestovateľ
Moslimský Marco Polo, Ibn Battúta, je najuznávanejším „cestovateľom islamu“. Prešiel neuveriteľných 120 000 km, čo pred ním zrejme nikto nedokázal.…
Sorghum, teda cirok a millet, teda pšeno, sú dnes hitom. Sú zdravé a je úžasné, že sme na to prišli! V Indii a Číne ich spomínajú už v roku 3000 pnl, ale keď chodím…
Dogoni chlapcov obrezávajú keď majú 7. Ak sa z akéhokoľvek dôvodu nemôžu zúčastniť ceremónie, potom keď maj…
Belosi Niger nazvali „Čiernou riekou“, no Niger je čistejší a svetlejší než Kongo či Níl. Niger (4200 km) je treťou najdlhšou riekou druhého najväčšieho kontinentu a my…