V lichtenštajnskom Vaduze môžete nájsť viacero zaujímavých múzeí. Jedným z nich je aj múzeum zn…
Strava, jedlo a reštaurácie Lichtenštajnsko
Lichtenštajnsko je malá krajina obklopená Švajčiarskom a Rakúskom v tesnej blízkosti Nemecka a presne tento trojlístok krajín bude určovať aj smer lokálnej gastronómie. Môžete sa tešiť na vynikajúce jedlo z kvalitných surovín.
JEDLO V LICHTENŠTAJNSKU
Kuchyňa Lichtenštajnska je vynikajúca, často mäsová a sýta s cestovinami a ak máte radi sladkosti v podobe koláčikov či dezertov, našli ste svoju novú obľúbenú krajinu. Najtradičnejším jedlom celého kniežatstva je Käseknöpfle, ktorého dušou sú tri druhy syru räßkäse, gruyère a ementál. Aby sa zvýraznila dokonalosť celého jedla, posype sa ešte opraženou cibuľkou. Ak budete v Lichtenštajnsku mať len jedno jedlo, nech je to práve toto. Druhým mimoriadne typickým jedlom je Hafalaab a dlho platilo, že bolo jedlom chudobných. Ide o silný a kvalitný vývar do ktorého pridáte knedličky z krupice či múky a k tomu sa do polievky pridá šunka alebo slaninka či koreňová zelenina. Ak sme pri lokálnych polievkach, skúsiť musíte aj Gerstensuppe, teda jačmennú polievku so zeleninou. Klasické jedlo, ktoré bude chutiť každému. Rakúsky vplyv najmä cítiť na vynikajúcich rezňoch a švajčiarsku stopu si nesie obľúbené syrové fondue. Zo Švajčiarska sa tu uchytili aj Rösti, placky z nastrúhaných zemiakov, ktoré môžete jesť samotné alebo si ich vychutnať ako prílohu ku klobáske, grilovanému mäsu či iným chuťovkám. V krajine nájdete aj skvelý výber sladkých jedál, dezertov či múčnikov. Absolútnou klasikou je lahodná jablková štrúdľa s vynikajúcou chuťou čerstvých jabĺk, škorice, hrozienok či orieškov. Skúste si ju dať so zmrzlinou a vanilkou omáčkou. V zimných mesiacov je skvelou sladkosťou Kratzer, ktorý sa nápadne podobá na známy Kaiserschmarnn. V Lichtenštajnsku rozhodne hladom neumriete.
NÁPOJE V LICHTENŠTAJNSKU
Najdokonalejším nápojom v Lichtenštajnsku je víno, ktoré patrí medzi tie najlepšie v celom regióne. Najčastejšie sa tu dostanete k odrodám Chardonnay, Rizling či Silván. Z červených vín je to Pinot Noir, Frankovka a Blaufränkish či Zweigelt. Vinič sa tu podľa tradície pestuje už 2000 rokov a poznali ho aj v staroveku. Na svoje si prídu aj pivári a na juhu Lichtenštajnska objavíte mikropivovar Prinzen Bräu. Miestni majú radi aj rôzne druhy alkoholu a typickým schnappsom je pálenka z ovocia akým je slivka, čerešňa, marhuľa či jablko. Mnohé údolia a lúky sú posiate bylinkami a bylinné čaje sú veľmi obľúbené počas zimy, ale aj počas leta.
REŠTAURÁCIE, KTORÉ ODPORÚČAME
Torkel – patrí k najlepším reštauráciám celého Vaduzu a je uložená v stredovekom dome, kde sa kedysi vyrábalo víno. Až v 60.rokoch 20.storočia sa priestor premenil na reštauráciu a dnes patrí k ikonám mesta. Šéfkuchár Ivo Berger vyberá najmä lokálne produkty a k špecialitám patria aj miestne sladkovodné ryby, ktoré ulovili priamo v Lichtenštajnsku. Vínna pivnica obsahuje viac než 500 rôznych vín z celej Európy. Výhľad z terasy si zamilujete.
Lichtenštajnsko - pripravte sa na dovolenku
Blog Lichtenštajnsko – najbohatší ľudia sveta
Mojou ambíciou bolo pre vás Lichtenštajnsko lepšie spracovať. Táto maličká exotická krajinka - alpský trpaslík - je v celosvetovom meradle značným…
Blog Ako si zamilovať Európu (na spôsob BUBO)
Čo nové ešte o našej „matičke“ povedať? Veď o Európe už aj tak všetci všetko vedia... Nie, nie, nemýľte sa! Aj na Starom kontinente sa dá stále…
Blog Ako to vyzerá na zájazde Alpská päťka
Prvý jún a exkluzívna BUBO skupina štartuje na premiéru našej cesty Alpská päťka. Za osem dní sme prešli 2600 km naprieč rakúskymi, nemeckými,…
Rotes Haus, alebo v preklade Červený dom je nádherná stavba vo Vaduze, hlavnom meste Lichtenštajnska. Charakteristický je…
Hrad Vaduz je symbolom celého Vaduzu a Lichtenštajnska. Prvá písomná zmienka o hrade je z roku 1322, avšak…
Návšteva Lichtenštajnského kniežatstva by nebola kompletná bez ochutnávky Käsknöpfle, typického jedla tohto malého štátu, ktorý uznal Slovenskú republiku až v roku 2009.…