Egyptská kuchyňa je veľmi rôznorodá v závislosti od lokality, v ktorej sa práve nachádzate. Väčšinou však ide o zmes libanonskej, tureckej, sýrskej, gréckej a tiež francúzskej kuchyne. Jedlá sú jednoduché a zdravé. Mäso sa väčšinou podáva grilované a v skoro všetkých reštauráciách nájdete tzv. „grill mix“ čo je zmes rôznych druhov grilovaného mäsa, väčšinou kuracie a hovädzie, prípadne jahňacie. Bravčového tu v Egypte veľa nepojete, keďže sa nachádzame v moslimskej krajine.

Základom egyptskej stravy je ich tradičný egyptský chlieb - áiš, čo v preklade znamená „život“. Egypťania ho konzumujú na raňajky, ako prílohu k obedu a tiež na večeru. Pre chudobnejšiu časť obyvateľstva je to mnohokrát jediná strava počas viacerých dní. Chlebík sa pripravuje dvoma spôsobmi a to buď kysnutý z bielej múky alebo tmavý pripravovaný z hrubej celozrnnej múky. Jedlo je tu bezpečné a chutí veľmi dobre. V Egypte treba počítať, že ku základnej cene na jedálnom lístku sa pripočítava ešte miestna daň a automaticky sa očakáva aj sprepitné, čo väčšinou navýši výslednú sumu asi o 20%.

Typickým egyptským jedlom Foul, bôb, ktorý sa pripravuje viacerými spôsobmi, napríklad roztlačený so sezamovou pastou tahini, olivovým olejom a s rajčinami, cibuľou a korením. Národné jedlo, ktoré v Egypte určite ochutnáte je Košari, čo je zaujímavá zmes ryže, cestovín, rezancov, šošovice a cibule. Všetko sa napokon zaleje rajčinovou omáčkou, cesnakovým octom a ak chcete, pridáte si aj čili. Z rýchlych jedál odporúčame Falafel (tu v Egypte ho volajú aj Tamiya) alebo Šawarmu s mäsom do ruky. Falafel sú cícerové placky v egyptskom chlebe s kúskami šalátu a omáčkou tahini - omáčka zo sezamovej pasty. Šawarma je s kúskami kuracieho alebo jahňacieho mäsa. Čo sa týka stredomorskej kuchyne ryby sú vynikajúce v Alexandrii pri Stredozemnom mori, v Asuáne a na pobreží Červeného mora. Luxor je tiež známy svojimi reštauráciami s pečenými holubmi alebo špecialitami z čerstvých rýb dovezených z Červeného mora. Pre vegetariánov odporúčame aj jedlo zvané Mahshi – kúsky zeleniny plnené zmesou ryže a korenín. Mahshi môže byť plnená paprika, baklažán, cuketa alebo dokonca aj vínne listy, ktoré bývajú často ako mezze, teda predjedlo.

Pre milovníkov ovocia a zeleniny bude z čoho vyberať. V Egypte sú ceny nižšie ako na Slovensku. V početných podnikoch sú dobré výbery čerstvo vylisovaných džúsov – asab (cukrová trstina), bortugán (pomaranče). Predovšetkým v období Ramadánu si miestni obyvatelia vychutnávajú viac ako kedykoľvek predtým sladké šťavy z cukrovej trstiny, datlí a sezónneho ovocia, medzi ktoré by sme mohli zaradiť predovšetkým mango, granátové jablko, pomaranče, jahody, banány, kokos alebo plody kaktusu - opuncie, ktoré majú sezónu v auguste a v septembri. Pitie šťavy na ulici je pomerne bezpečné, ale vždy je lepšie si ju vypýtať bez ľadu.

Nápoje v EgypteKáva sa pripravuje klasicky na ohni na „turecký spôsob“ v džezve a podáva sa v malých šálkach alebo sklenených pohároch. Treba sa však dopredu dohodnúť aké množstvo cukru si želáte, pretože sa pridáva už počas prípravy. Podobne je to aj s egyptským národným nápojom, ktorým je čaj alebo „šaj“ a bežne sa pripravuje varením čajových lístkov, väčšinou ju dostanete aj s mätou. Egypťania majú v obľube aj klasický čierny čaj, do ktorého pridávajú veľké množstvo cukru podobne ako v Maroku. Typickým nápojom, predovšetkým v južnej časti krajiny okolo Asuánu, je tmavočervený nálev z čerstvých alebo sušených kvetov ibišteka - karkadé. Osvieži horúci alebo tiež vychladený ako limonáda. Je veľmi chutný a má množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie, predovšetkým prečisťuje a okysličuje krv. Zoberieme Vás na miestny asuánsky trh, kde si tieto kvety v najvyššej kvalite môžete zadovážiť domov, či už pre seba alebo ako originálny darček pre rodinu a priateľov. Egypťania pijú viacero odvarov z bylín a korení ako napríklad helba, jansún alebo ifra, teda odvary anýzu, kurkumy alebo škorice. Za chladných zimných večerov popíjajú tiež nápoj zvaný sahleb, čo je hustý krémový nápoj pripravovaný z mlieka, mnohokrát z ťavieho, ktorý sa zahusťuje mletým koreňom orchideí a posypáva orechmi a škoricou. V horúcich mesiacoch popíjajú domáci od smädu taktiež kysnuté mlieko rajeb, ktoré je však dosť horko-kyslé a treba si na jeho chuť najskôr zvyknúť, aby vám nápoj zachutil. Pouliční predajcovia často ponúkajú tiež studený horko-kyslý nápoj so sladkého drievka „asír limún“, ktorý nenájdete nikde inde.

Cena teplej stravy v reštauráciách sa blíži k cenám u nás, v turistických centrách ju dokonca prekračuje, avšak sprievodca sa o Vás dobre postará. Láska ide cez žalúdok a láskou k egyptským jedlám zahoríte určite. Aj najväčší gurmáni budú nadšení. Sprievodca Vám ukáže kde, ako, za koľko a čo sa oplatí konzumovať.

V tejto stati apelujeme na dodržiavanie rád Vášho sprievodcu. Nikto z našich klientov ešte vážne neochorel a nedoniesol si domov neželaný suvenír vo forme exotickej choroby aj preto, lebo sa vždy dodržiavali pokyny sprievodcu. Základnou vecou je, že vodu budeme počas celého pobytu piť z fliaš, ktoré budeme kupovať. Vždy si skontrolujeme, či je uzáver zatvorený naozaj originálne. Vodu nebudeme piť z kohútika ani v hoteloch! Ovocie si vždy ošúpeme a väčšinu vecí budeme konzumovať až po tepelnom spracovaní. Počas celého zájazdu dodržiavajte pitný režim minimálne 2,5 l čistej vody denne.

Reštaurácie, ktoré odporúčame v Egypte:

Pharaonic Restaurant (Sakkara) - Abu Sir Rd. Al Badrashin, Saqqara 12919 Egypt - ochutnávame tradičný egyptský „grill mix“ s veľým množstvom omáčok a dipov ako tahiny alebo hummus. Jedlo je servírované so šalátom a čerstvo upečeným egyptským chlebom priamo v peciach pred reštauráciou. Mäso prinesú na malých griloch, v ktorých je stále oheň- kuracie, hovädzie a jahňacie.  Menu sa pohybuje cca 15 USD. Nápoje sú za extra príplatok a k dispozícií sú aj lokálne pivá alebo egyptská verzia Stelly. Odporúčame mangový džús alebo malinovku/drink karkadé.

Viac o kulinárstve v Pharaonic sa dočítate tu: Egyptská kuchyňa

Le Deck, Sofitel Cairo El Gezirah (Káhira) - El Thawra Council St Zamalek Downtown - reštaurácia je v Káhire preslávená vďaka svojej francúzsko-japonskej fúzii a je známa ako jedna z najsofistikovanejších a najkreatívnejších reštaurácií v Káhire. Nachádza sa na ostrove Gezira a nakoľko sa vznáša na Níle zažijete nielen gurmánsky zážitok, ale aj unikátny pohľad na mesto. Jedálny lístok navrhol Laurent Peugeot, šéfkuchár ocenený michelinskou hviezdou. Samotné jedlo však pripravuje, francúzsky niekoľkokrát ocenený, šéfkuchár David Tavernier. Neviete si vybrať medzi kačacími prsiami s francúzskou pochúťkou Foie gras a hovädzím steakom Angus? Zostavte si jedno menu, v ktorom budete mať rôzne špeciality od kreviet až po steak Wagyu. Rezervácia vopred je nutná. Najlepší čas na návštevu je práve večer, kedy si vychutnáte nielen exkluzívne jedlo ale aj krásny západ Slnka nad riekou Níl.

Mantis (Káhira) - Rostom Street 9 - Zažite jedinečný gurmánsky zážitok z vtáčej perspektívy v reštaurácií Mantis v srdci Káhiry. S pôsobivým výhľadom na Níl si vychutnáte kulinárske špeciality od arabského šéfkuchára Haya Issu. Použitím čerstvých miestnych surovín ponúka výber či už medzinárodných alebo stredomorských jedál. Vychutnajte si známe zemiakové hranolčeky Poutine, ktoré v Mantise vynikajú pridaním miestnej Harrisy a duseného hovädzieho mäsa, potiahnuté omáčkou. Alebo si dáte benátske Carpaccio so šošovičkovými klíčkami a anízom? Tvorivosti sa medze nekladú. K výbornej večeri si objednajte koktejl s ingredienciami ako udený rozmarín, ružová voda, či flambovaný citrón. Alebo dáte prednosť ruskej vodke s citrónovou trávou, kardamónom či uhorkou? Je to na vás!

Café Riche (Káhira) - 29 Talaat Harb, Káhira, Egypt - patrí k ikonickým podnikom Káhiry, kde sa miešala história 20.storočia. Otvorili ju už v roku 1908 a miestni doteraz hovoria príbeh o tom ako práve v tejto kaviarni uvidel kráľ Farouk svoju druhú ženu. Sedával tu Naguib Mahfouz, držiteľ Nobelovej ceny za literatúru a obľúbil si ju aj prezident Násir. Kaviareň dýcha históriou, ale viete sa v nej aj vynikajúco najesť. Ochutnať tu môžete typickú Molokhiu s pečeným králikom a sladkú bodku za obedom vám dá lahodný puding Mahalabia. Vychutnajte si tu aj kávu, karkáde alebo čaj. 

Fishawy Café (Káhira) - Al Mashhad Al Husseini, El-Gamaleya, El Gamaliya - Táto najznámejšia káhirská kaviarnička vznikla asi pred 240 rokmi, keď vždy po večerných modlitbách, muž menom al-Fishawy, servíroval kávu svojim priateľom v uličke káhirskej islamskej štvrte Khan al-Khalili. Na mieste sa zhromažďovalo čoraz viac ľudí, a tak bol nútený založiť kaviareň. Egypťania dodnes trávia čas práve v tejto kaviarni pri káve, čaji či tabaku. Len pár metrov od nej sa nachádza 1000 ročná Al-Azhar – jedna z najstarších univerzít na svete. Vďaka svojej skvelej polohe sa v nej zhromažďovalo mnoho egyptských spisovateľov, hudobníkov a umelcov. Najobľúbenejším nápojom je čaj s vetvičkami čerstvej mäty servírovaný v čajovej kanvici a miskou cukru. Nenechajte si ujsť chuť egyptského čaju s vyše 200 ročnou tradíciou! Milovníkom kávy naservírujú nápoj v tradičnej arabskej medenej nádobe Kanakah s dlhou rúčkou. Alebo dáte prednosť sladkému smotanovému nápoju Sahlab s orechmi a hrozienkami? Karkadé, ibištek, infúzia anízu, či čerstvý nápoj? Ku skvelému nápoju podľa Vášho výberu si nezabudnite objednať shishu s najrozličnejšími tabakovými príchuťami. Staňte sa aj vy na chvíľku pravým Egypťanom!

Abou El Sid (Káhira) - 26th of July Corridor - Práve v tejto reštaurácii zažijete ten najintenzívnejší a najautentickejší zážitok z egyptskej kuchyne. Miesto zamknuté v čase a priestore, v ktorej sa slávna egyptská pohostinnosť preukáže ako nadčasová a ponúka tie najchutnejšie špeciality egyptskej kuchyne. Recepty sú zostavené práve z knihy Abou El Sida, ktorý bol kuchárom samotného sultána počas vlády Osmanskej ríše. Krásne prostredie a vynikajúce špeciality na tanieri. Dáte si ako predjedlo baklažán s cesnakom alebo chutné Tahini? Ako hlavné jedlo odporúčame Molokheya s kuracím/králičím mäsom a bielou ryžou. Alebo si vyberte z ďalších 30 špecialít. Nechajte si poradiť od miestnych čašníkov, ktorí Vám veľmi radi pomôžu s výberom.

Fish Market (Alexandria) - El Corniche Rd. Beside Scout Club, Alexandria 21599, Egypt -Najlepšie miesto na grilované ryby a morské plody v Alexandrii? Jednoznačne je to reštaurácia Fish Market, ktorú navštevujeme už roky a ktorá sa stala symbolom gastronómie tohto mesta. Nemyslíme si to len my, pretože sa tu zastavila smotánka z celého sveta od kráľov cez kráľovné, sultánov, prezidentov a určite si pri vstupe všimnete aj fotografie Jásira Arafata či Jamesa Bonda. Lepšie ryby v tomto meste nenájdete a súčasťou zážitku je aj výhľad na legendárnu promenádu a Stredozemné more s prístavom. V reštaurácii priamo pečú svoje vlastné, čerstvé, chlebové placky a tie sa hodia k dokonalému mezze. Ochutnajte tu grilované ryby, grilované krevety a ak máte chuť, pokojne si vyberte aj z pultu s čerstvými rybami. Stačí ukázať a kuchár sa dá do práce. 

Delaa Restaurant (Alexandria) -  reštaurácia v centre mesta medzi budovami. Menu stojí cca 12-15 USD.  Výber je prispôsobený podľa toho, čo majú čerstvo ulovené. Odporúčame čerstvé krevety - varené alebo grilované. Špecialitou reštaurácie je krevetová polievka.

Marhaba Hotel (Asuán)Abu AR Rish Qebli, Aswan First, Aswan Governorate, Egypt - výborná hotelová reštaurácia na streche hotela s výhľadom na mesto. Na výber máte egyptskú + interkontinentálnu stravu (polievky, cestoviny, šaláty) V tomto hoteli odporúčame predovšetkým typickú lokálnu šošovicovú polievku a grill mix.

El Dokka (Asuán) - Elephantine Island | Hessa Island, Aswan, Egypt - odporúčame dať si grill mix menu (cca. 15 USD) alebo čerstvú riečnu rybu priamo z Nílu (cca. 20 USD). Nápoje nie sú v cene.

Ibn Hamido Fish Restaurant (Luxor) -  Odporúčame pečeného holuba (cena menu cca 15 USD), ktorý sa podáva s plnenou ryžou a šalátom. K menu sa podáva typická šošovicová polievka. Na výber máte aj menu, ktoré je zložené z čerstvej ryby s ryžou, šalátom a s množstvom omáčok. K menu je podávaná polievka z morských plodov. 

Cestuj vďaka čítaniu

Čítajte, rozširujte si obzor a zbierajte pri tom zľavové kódy na cesty s BUBO.